SEGRE

PROJECTES REPOBLACIÓ

Antics veïns de la Clua tornaran a habitar el poble al costat de Rialb

Disposats a tornar quan la CHE enderroqui cases en ruïna afectades pel pantà

La Clua va quedar només parcialment negat sota les aigües del pantà. La CHE demolirà cases en ruïna.

La Clua va quedar només parcialment negat sota les aigües del pantà. La CHE demolirà cases en ruïna.JORDI ODÈN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Antics veïns de la Clua, a Bassella, amb cases i finques expropiades per la construcció del pantà de Rialb i que es van veure obligats a començar una nova vida en altres poblacions, estan disposats a tornar al poble.

A l’espera que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre adjudiqui les obres per demolir les cases que es troben en pitjor estat de les que no van quedar negades (quatre, més unes altres cinc petites construccions a mode de cobert), els veïns ja han mostrat interès per tornar a tenir un habitatge “encara que sigui com a segona residència”, va explicar l’alcaldessa, Cristina Barbens. Mitja dotzena de famílies van abandonar la Clua i només hi van quedar tres famílies empadronades, que encara avui passen els caps de setmana a les cases que van resistir a la construcció de l’embassament.

L’ajuntament i la CHE estudien la fórmula perquè una vegada estiguin enderrocades les construccions, els terrenys passin a ser propietat municipal per poder vendre les parcel·les i aconseguir revitalitzar el poble.

“Hem demanat una cessió gratuïta o una compra simbòlica”, va apuntar Barbens. Amb la construcció del pantà, Bassella va perdre Castellnou i gran part de la Clua. Barbens va dir que “volem conservar com a mínim un dels dos nuclis aprofitant que no va quedar totalment negat, i que mantingui la identitat”. Una voluntat que també comparteixen els veïns. Expropiar les cases no era necessari per a les obres de Rialb.

Van ser els propietaris d’aquests habitatges els que van exigir a la CHE que els adquirís juntament amb les terres de cultiu que quedarien negades i que havien estat fins aleshores el mitjà de vida dels veïns..

tracking