SEGRE

INICIATIVES TRADICIÓ

Ivars de Noguera recupera els repics de campana per comunicar-se amb els veïns

Joves de la localitat aprenen la tradició i ara anuncien canvis d'estacions, festes o defuncions || L'església parroquial acull una visita guiada al campanar i una mostra de tocs diumenge

Un dels joves d’Ivars que han recuperat el so manual de les campanes.

Un dels joves d’Ivars que han recuperat el so manual de les campanes.ANTONIO GALEOTE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Salvaguardar el patrimoni sonor dels tocs de campana ha estat l’objectiu de joves d’Ivars de Noguera al recuperar els repics tradicionals del municipi i aconseguir així reafirmar una identitat i una tradició mil·lenària.

Aficionats a aquesta pràctica van proposar al consistori que establís un calendari de repics, que coincideix principalment amb el calendari cristià, perquè no quedessin en desús i presents només en la memòria de les persones grans de la localitat. Carles Sarroca, un dels impulsors d’aquesta iniciativa, assegura que fa una dècada a Ivars encara es tocaven les campanes manualment per a dies assenyalats però la mecanització va simplificar els tocs que antigament havien marcat el ritme de vida dels habitants, “amb la qual cosa es va perdre així la seua riquesa musical i etnològica”, va dir.

Des de fa ja diversos mesos han recuperat el toc de festa, de difunts, del temps o canvi d’estació, els tocs de l’àngelus o d’ús ritual (batejos i casaments) que van aprendre dels seus predecessors (el que era l’agutzil del poble i l’exalcalde, Pere Magrí) de forma oral o per imitació.

D’aquesta manera, les quatre campanes de l’església tornen a sonar manualment i el 21 de setembre coincidint amb l’inici de la tardor es va poder sentir el repic de temps. L’alcalde d’Ivars de Noguera, Josep Magrí, va explicar que atès l’interès per recuperar aquesta tradició cada vegada que hi ha un acte assenyalat “pugen al campanar i fan repicar les campanes”.

“És evident que no poden advertir sobre qüestions meteorològiques però el sol fet de revaloritzar aquest antic ofici ja és un pas per protegir els repics”, va dir.

L’antic agutzil o un exalcalde, entre els mestres que han llegatla tradició campanera

Diumenge vinent, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, s’ha organitzat una visita guiada al campanar i una mostra de tocs. Segons Sarroca, s’explicarà la història de les quatre campanes i la simbologia dels repics recuperats i els que ho desitgin podran atrevir-se a fer-les sonar.

Un dels joves d’Ivars que han recuperat el so manual de les campanes.

Un dels joves d’Ivars que han recuperat el so manual de les campanes.ANTONIO GALEOTE

tracking