SEGRE

AGRICULTURA REGADIUS

El Garrigues Sud canviarà els bombatges elèctrics i s'autoproveirà d'energia

Projecte per arribar al 100% de sostenibilitat amb les pròpies plaques fotovoltaiques

Una de les basses del Garrigues Sud al costat d’un dels parcs eòlics a la zona regable.

Una de les basses del Garrigues Sud al costat d’un dels parcs eòlics a la zona regable.G.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comunitat de regants Garrigues Sud, amb la col·laboració de les cooperatives de la comarca, està dissenyant el programa 2021-2024 amb què pretén ser 100% sostenible generant energia de proximitat a través de plantes fotovoltaiques, segons el seu president, Xavier Pelegrí.

La previsió és aconseguir eliminar les nou estacions elèctriques de bombatge que omplen les catorze basses que proveeixen les 9.200 hectàrees del reg de suport a Flix, Bovera, la Granadella, Juncosa, Bellaguarda i els Torms. Va més enllà del 2024 ja que per a aquell any es preveu que el 17% de l’energia que es gasti la produeixi la mateixa comunitat.

Amb aquesta finalitat ja es treballa en la construcció de dos plantes fotovoltaiques a Flix i Bovera, respectivament..

Els regants consideren que les cooperatives i les empreses agràries de les Garrigues són els principals interessats a aconseguir aquest canvi que suposarà un important estalvi econòmic i d’electricitat, a més d’una dràstica reducció en les emissions de diòxid de carboni.

En el marc agroforestal, es pretén que el reg, que preveu arribar a les 10.000 hectàrees, sigui una barrera que freni incendis que poden afectar una àrea de 40.000 hectàrees, tal com va succeir amb el foc que es va produir a la Ribera d’Ebre l’estiu del 2019. El programa també impulsa el desenvolupament rural a través de la introducció de joves agricultors que es volen incorporar a l’agricultura i mitigar, d’aquesta forma, la despoblació.

De moment, ja s’hi han integrat més d’un centenar que apliquen noves tecnologies..

tracking