SEGRE

POLÍTICA FULL DE RUTA

El Govern situa en el segon semestre del 2022 la consulta sobre els Jocs del Pirineu

Una comissió institucional dissenyarà ben aviat el procés participatiu i explicarà el projecte al territori || La bilateral Generalitat-Aran acorda el traspàs de la gestió de “grans depredadors”

La reunió de la delegació aranesa (dreta) i representants de la Generalitat a Barcelona.

La reunió de la delegació aranesa (dreta) i representants de la Generalitat a Barcelona.C.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va situar ahir en el segon semestre del 2022 la celebració d’una consulta al territori sobre els Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030.

Va avançar que en les pròximes setmanes “articularem el procés participatiu” per “donar veu a la ciutadania” sobre els jocs. De moment, va dir la consellera, la comissió institucional creada fa unes setmanes es reunirà pròximament per dissenyar el procés deliberatiu i per explicar al territori (“anirem a l’Alt Pirineu i Aran”) quina és “en aquests moments la proposta que tenim sobre la taula dels Jocs Olímpics”. Vilagrà va defensar que “aquesta ha de ser una candidatura de baix a dalt i que el territori s’impliqui”. Ho va dir després de la primera reunió bilateral amb el Conselh d’Aran des de l’inici de la pandèmia. La síndica, Maria Vergés, va remarcar que “hi ha consens polític a col·laborar i ser partícips” del procés i va demanar que es voti als territoris afectats.

La bilateral va abordar de nou el traspàs de competències de la Generalitat a Aran. En aquest sentit, van anunciar un nou decret per al traspàs de la gestió de grans carnívors de fauna salvatge, que suposarà la incorporació de 173.000 euros. Fins ara el Conselh cobria amb diners propis el pagament de compensacions per atacs d’os a bestiar, segons la síndica.

Generalitat i Conselh van posar sobre la taula l’acord del 2019 pel qual el traspàs anual de fons a Aran passava de 23,5 aquell any a 29 el 2023, amb una nova partida de 578.000 euros cada any durant quatre exercicis, als quals se sumava una actualització a partir de l’augment de la despesa de la Generalitat.

El Conselh va assenyalar que “no s’ha pogut concretar el compliment de l’acord de finançament referent al pressupost del 2021”, ja que aquest any no s’ha efectuat l’ingrés, i que “el Govern aranès ha demanat al Govern català solucionar aquest assumpte amb la màxima brevetat”. La consellera Vilagrà va dir que la Generalitat aportarà 3,5 milions més a Aran, amb partides ja compromeses, cosa que n’inclou 726.000 en matèria de salut i 40.000 per a la promoció de l’occità a Aran.

Vilagrà va avançar que es reuniran cada sis mesos per concretar el desplegament de la llei d’Aran. Conselh i Generalitat van constituir una ponència de Traspassos i Convenis, “de vital importància” per als que encara estan pendents, que són “la majoria dels que recull la llei”.

tracking