SEGRE

PRESSUPOSTOS PROJECTE

Diputació i Generalitat denuncien el “dèficit històric” d'inversió de l'Estat a Lleida

Arran del descens del pressupost per al 2022, que preveu 3 milions menys que aquest any i queda en 76 || La socialista Montse Mínguez defensa que són comptes per a “una recuperació econòmica justa”

Les obres de la depuradora d’Alcoletge, parades des del 2012.

Les obres de la depuradora d’Alcoletge, parades des del 2012.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació i la Generalitat van denunciar ahir el “dèficit d’inversió històric” a Lleida per part de l’Estat, arran del descens en els pressupostos estatals. Les previsions del Govern del PSOE i Unides Podem passen dels 79 milions d’aquest any a 76 per a 2022 (vegeu SEGRE d’ahir). El president de la corporació provincial, Joan Talarn (ERC), va reclamar “la màxima inversió” i que aquesta “s’executi”. “No serveix de res que ens assignin molts milions si finalment no acaben arribant al territori”, va dir.

Per la seua part, el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín (JxCat), va assenyalar que “el pitjor és que el que es preveu en els pressupostos després s’acaba implementant en un percentatge, en general, relativament petit”. Va apuntar que “en cap cas” hi pot haver una valoració positiva d’uns pressupostos que preveuen una inversió inferior a Lleida a la prevista per a aquest any. No obstant, Gavín va dir que “els grups parlamentaris intentaran que la proposta millori”.

Així mateix, la diputada del PDeCAT al Congrés per Lleida, Concep Cañadell, va insistir en el “dèficit d’inversions que arrosseguem”. Va afirmar que “creiem que els pressupostos tenen marge de millora” i que treballaran per a això. D’altra banda, la diputada lleidatana del PSC, Montse Mínguez, va defensar que aquests comptes “són els de la recuperació econòmica i justa” per a Lleida. Va afegir que “és el moment de garantir avenços indispensables per a la transició ecològica i el repte demogràfic, que a les nostres comarques passa per invertir en infraestructures de reg i comunicacions”.

Elena Ferre, diputada provincial del Comú, va apuntar que són uns pressupostos “expansius, que centren la despesa en les famílies i la recuperació econòmica” i va destacar els 430.000 euros per a la Seu Vella de Lleida. A més, En Comú Podem va assegurar que l’Estat preveu assumir el 73% de les obres de restauració del castell de Castelló de Farfanya.El líder del PP a Lleida, Xavi Palau, va assegurar que la demarcació “és la gran oblidada” per l’Estat i la Generalitat. Va avançar que presentaran esmenes per incloure el soterrament de passos a nivell de la línia de tren de Manresa (R-12) o la modernització del Canal d’Urgell.Dels 76 milions dels pressupostos de l’Estat per a Lleida, 42 corresponen a partides per a la conservació de carreteres i 2,6 per a la modernització del Canal d’Aragó i Catalunya, entre altres actuacions..

La depuradora d’Alcoletge es reprendrà al cap d’una dècada

La depuradora d’Alcoletge, unes obres que es van paralitzar el 2012, podran reprendre’s després de passar una dècada paralitzades. El projecte dels pressupostos de l’Estat per al 2022 contempla una inversió de 780.000 euros per part d’Aigües de les Conques Mediterrànies (acuaMed) per als col·lectors i la depuradora.L’alcalde, Josep Maria Gras, va explicar ahir que “som un dels pocs municipis del Segrià” que no disposen d’aquest equipament i va apuntar que les obres estan llestes en un 80%. Tanmateix, va assenyalar que les instal·lacions han patit danys per actes vandàlics.

Gras va expressar la seua satisfacció perquè “per fi veiem que en uns pressupostos generals de l’Estat apareix el projecte per culminar els treballs” de la depuradora.

El primer edil va recordar que es va plantejar que, quan estigués a punt, es traspassaria a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)..

Més de 23 milions per al coll de Lilla i 15 per a l’A-22 fins a Osca

El projecte de pressupostos de l’Estat preveu una inversió de més de 23 milions per a l’autovia A-27 a Tarragona entre Valls i Montblanc, que inclou el túnel del coll de Lilla. Mentrestant, a Aragó contemplen destinar 15 milions a l’últim tram pendent de l’A-22, de Siétamo a Osca. També projecten només 355.080 euros per a tres trams de l’A-14 entre Alfarràs i Benavarri.Val a recordar que, per a Lleida, els pressupostos reserven només 50.000 euros per a l’N-230 entre Vielha i Aubèrt i uns altres 50.000 per al tram entre Sopeira i la boca sud del túnel de Vielha. També hi ha 100.000 euros per a l’A-14 d’Almenar al límit amb la província d’Osca i 138.250 més per a la variant de l’N-260 a la Pobla de Segur. Pel que fa a l’N-240 hi ha 53.900 euros per duplicar-la entre Lleida i les Borges Blanques. Hi ha gairebé 300.000 euros per a actuacions a l’AP-2, malgrat que no hi ha partida per a nous accessos.

tracking