SEGRE

MUNICIPIS ORDENANCES FISCALS

Tàrrega apujarà la taxa de recollida d'escombraries un 20% l'any que ve

Per pagar la despesa de gestió, que supera els 206.000 € pel cànon de sanejament

Contenidors en un dels carrers de la capital de l’Urgell.

Contenidors en un dels carrers de la capital de l’Urgell.L.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa de la recollida d’escombraries a Tàrrega pujarà un 20% l’any vinent, amb la qual cosa els habitatges de la capital de l’Urgell passaran a pagar de 97,20 a 116,64 euros anuals. L’import als nuclis agregats passarà de 65,49 a 78,59 euros. Aquest any ja va pujar un 30%, de manera que en dos anys s’haurà incrementat més d’un 50%. En total, suposa 41,87 € més als habitatges de la ciutat i de 28,21 € als de nuclis agregats. Aquesta mesura es debatrà en el ple de dijous vinent.

El regidor de Finances, Daniel Esqué (CUP), va defensar la pujada adduint que el cost de la gestió no para de pujar i l’ajuntament preveu pagar el 2022 entre 206.000 i 215.000 euros més que el 2021 per l’increment del cànon que aplica l’Agència de Residus.

Passarà de 53,10 euros per tona d’escombraries a l’abocador a 59,1.D’altra banda, l’ajuntament, governat per ERC, CUP i PSC, preveu apujar el tipus impositiu de l’IBI rústic, que passarà de 0,71 a 0,80, i simplificarà les bonificacions a famílies nombroses amb una rebaixa del 15%. També preveu apujar l’impost d’instal·lacions, construccions i obres (ICIO) d’un 3 a un 3,25%.

En els incentius de l’ICIO a habitatges que instal·lin plaques solars, simplificaran el tràmit sense tenir en compte el certificat d’eficiència energètica ni la qualificació, per la qual cosa qualsevol habitatge tindrà rebaixes del 50%. N’incorpora una altra del 25% per a indústries, comerços i altres edificis.

Veïns i oposició ho titllen d’abús i exigeixen una rectificació

La Federació de Veïns de Tàrrega (FAVT) ha denunciat la pujada de la taxa de les escombraries. La qualifica d’abusiva, sobretot en temps de pandèmia i crisi “en què costa arribar a final de mes” i exigeixen una rectificació. Per la seua part, l’edil Rosa Maria Perelló, de Junts per Tàrrega, a l’oposició, va assenyalar que “no és acceptable augmentar-la un 20% sense cap argument que avali i justifiqui amb solidesa aquesta pressió fiscal”. D’altra banda, també reclamen una rebaixa de l’IBI, com van exigir en les taxes del 2020 i d’aquest any.

tracking