SEGRE

POLÍTICA REIVINDICACIONS

Aragonès fa una crida a Juneda a “combatre el nou feixisme” mitjançant la “cohesió social”

Durant la inauguració de l'Espai de la Memòria que commemora en aquesta localitat els morts pel nazisme || El president anuncia al Pla que promouran centrals solars al costat de les ciutats

El president Aragonès, amb les veïnes de Rocafort.

El president Aragonès, amb les veïnes de Rocafort.LAI A PEDROS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer una crida ahir a Juneda a “plantar cara al feixisme i combatre’l”. Ho va fer durant la inauguració de l’Espai de la Memòria, que commemora en aquesta localitat els morts pel nazisme. Va assenyalar que conservar la memòria històrica és indispensable, però va destacar a més la necessitat de “frenar l’extrema dreta que intenta condicionar la nostra vida democràtica” en l’actualitat. En aquest sentit, va advertir que “no s’ha de permetre que la diversitat es faci servir per fracturar la societat” i, per evitar-ho, va apostar per “la defensa de la cohesió social”.

“Davant del feixisme, que busca aprofitar moments de crisi per imposar la divisió, hem d’anteposar tota la nostra força i intel·ligència social”, va dir, i va recalcar el seu compromís per evitar la la desigualtat “que utilitza, igual que abans, el nou feixisme per inocular-se en la nostra democràcia”. Aragonès va recordar l’expresident Lluís Companys, del qual aquest divendres es va celebrar el 81 aniversari del seu afusellament “en un intent d’acabar amb les institucions del país i la força renovadora republicana”.

A Juneda va retre homenatge a cinc veïns morts al camp de concentració nazi de Mauthausen.Prèviament, Aragonès va visitar Sant Martí de Maldà, on va defensar el concepte d’una “Catalunya sencera” per aconseguir equilibri territorial. Va remarcar la necessitat que cada poble disposi de serveis bàsics, fibra òptica i bona mobilitat.

També es va reunir amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, amb la qual va coincidir en la necessitat d’impulsar la transició energètica “amb la participació del territori”. En aquest sentit, va defensar que les instal·lacions d’energies renovables com les centrals solars s’han de situar a prop de les zones de més consum, com les ciutats. Per això va anunciar una modificació de la llei perquè puguin aixecar-se també en sòl urbanitzat i així aprofitar polígons industrials sense desenvolupar. Va dir que el Govern treballa per evitar els “monocultius” en tots els àmbits i fer que “la riquesa que tenim estigui diversificada”.

Inaugura l’Espai de la Memòria i col·loca rajoles Stolpersteine

Aragonès va visitar els pobles de Rocafort de Vallbona i Llorenç, a Sant Martí de Riucorb, on va inaugurar la renovació de l’enllumenat públic que l’ajuntament també ha fet recentment al nucli del Vilet. A Rocafort va conversar amb bona part dels veïns després de firmar i va visitar l’exposició de fotos dels habitants de més edat inaugurada l’estiu passat a Cal Placer. D’altra banda, a Llorenç va visitar l’església.

Inaugura l’enllumenat públic de Rocafort de Vallbona i Llorenç

Aragonès va inaugurar a Juneda l’Espai de la Memòria a la plaça de l’Església, al lloc on hi havia la casa dels germans Jaume i Antoni Reig, morts en el camp de concentració de Mauthausen a la Segona Guerra mundial. Allà el president va col·locar dos rajoles Stolpersteine en nom seu. També va deixar clavells a les plaques en honor d’Antoni Ferrer, Antoni Barrufet i Francesc Arqués, també morts en el mateix camp d’extermini nazi. Són els primers a rebre honors dels 48 morts de les Garrigues durant la contesa mundial. A la imatge, el president de la Generalitat, amb els familiars dels morts a Mauthausen a l’Espai de la Memòria de Juneda.

El president Aragonès, amb les veïnes de Rocafort.

El president Aragonès, amb les veïnes de Rocafort.LAI A PEDROS

tracking