SEGRE

Llancen un 'crowdfunding' per fer front a les despeses judicials contra el projecte de la nova Tracjusa

Iniciativa de la Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda

Una setantena de persones es concentren davant la delegació del Govern a Lleida contra el projecte de Nova Tracjusa

Una setantena de persones es concentren davant la delegació del Govern a Lleida contra el projecte de Nova TracjusaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda ha llançat una campanya a GoFundMe per fer front a part de les despeses del procés judicial "per impugnar l’autorització ambiental atorgada per la Generalitat de Catalunya, que inclou despeses judicials, informes pericials i materials de defensa ambiental,” segons ha explicat l’entitat a través d’un comunicat.

L’any 2016 es presenta el projecte Nova Tracjusa amb la proposta de substituir el gas natural per un nou combustible. CRD (Combustible Derivat de Residus - residus urbans tractats). “La Plataforma Antiincineradora de Juneda ha presentat el projecte als pobles veïns davant del greu impacte ambiental i per a la salut que suposarà el seu funcionament. Les pancartes als balcons i la participació de 200 persones en la manifestació a Juneda deixen ben clar el rebuig d’una incineradora. També la presentació a nivell individual i d’entitats locals de 1.200 al·legacions en contra del projecte”, expliquen els autors de la campanya.

“El 90% dels metges i infermeres de la comarca de les Garrigues firmen un manifest contra la incineradora. Dr. J. Martí (El diari de la Sanitat - 2021, 9 d’abril) des d’un punt de vista mèdic, preveu un futur molt negre. El Consell Comarcal de les Garrigues (29 de juliol 2019) en la sessió del Consell d’Alcaldes i la Diputació de Lleida demanen la retirada del projecte i exigeixen l’aplicació de sistemes de tractaments de purins no contaminants. S’hi suma, el Parlament de Catalunya (2019, 11 de juliol) aprova el Pla d’Acció dels Departaments davant de l’Emergència Climàtica per majoria absoluta. Resolució 10: El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar, dins del 2019, un pla integral, seguint els principis de l’economia circular, per a la conversió de les dejeccions ramaderes en oportunitats per obtenir energia (metà) i adobs orgànics d’alt rendiment. Així mateix, li insta a impulsar les modificacions normatives perquè les plantes de tractament de purins que utilitzin la combustió tèrmica –inclosa la gasificació– de residus municipals, industrials o els seus derivats deixin de fer-ho”, argumenten.

“De nou el 5 de març de 2020, el Parlament de Catalunya aprova la moció que insta al Govern de la Generalitat a rebutjar nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, com el que es vol instal·lar a Cercs i Juneda. I en aquest nova legislatura, ERC / JXC / CUP / En comú Podem volen fer-ho efectiu amb una llei (21 d’abril 2021). Tanmateix, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat autoritza el projecte Nova Tracjusa en un govern en funcions”, sentencien.

tracking