SEGRE

ENERGIA EÒLICA

Construeixen l'únic parc eòlic amb llicència a Lleida i 42 estan paralitzats

El parc eòlic de Solans, que tindrà vint molins entre la Granadella, a les Garrigues, i Llardecans, al Segrià, és el primer parc que es construeix a Lleida des de fa més de vuit anys. L'empresa Eolia Renovables ha començat els treballs previs per instal·lar els molins, que hauran de generar energia a partir de l'estiu del 2022.

Els treballs de desbrossament van començar aquesta setmana per preparar el terreny per als molins.

Els treballs de desbrossament van començar aquesta setmana per preparar el terreny per als molins.MAGDA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa Eolia Renovables construeix el primer parc eòlic a Lleida en més de vuit anys. És l’únic autoritzat, mentre que quaranta-dos estan paralitzats per moratòries municipals i la nova normativa que prepara la Generalitat per frenar l’allau de projectes d’energies netes (vegeu el desglossament). El parc de Solans està ubicat entre la Granadella, on s’aixecaran quatre molins, i Llardecans, on n’hi haurà setze més. Serà el quart parc eòlic a la població de les Garrigues, després dels de Sant Antoni, les Rotes i les Monclues.Operaris desbrossen i talen arbres, i aquesta mateixa setmana està previst iniciar excavacions per als fonaments dels futurs molins. Segons responsables de la firma, les obres es prosseguiran durant aquesta tardor i hivern i, la primavera del 2022, arribaran els molins.

Hauran d’estar instal·lats i generar energia l’estiu del 2022.El parc de Solans va iniciar la tramitació mediambiental fa més d’una dècada, però va quedar paralitzat amb la resta de projectes de renovables a tot Espanya quan el Govern del PP va congelar la concessió de primes per generar energies netes. El nou boom d’eòliques i fotovoltaiques va reviure aquesta iniciativa que ja havia obtingut l’autorització de la Generalitat abans de quedar en suspens. A finals del 2019, van obtenir tots els permisos i van fer sondejos el juny del 2020.La Covid ha demorat molts tràmits i actuacions necessàries per a les obres.

Entre aquests, l’adquisició del sòl que, finalment, s’ha acordat amb més del 95 per cent dels propietaris, inclosos els regants del Segrià Sud, ja que no s’afectaran les seues conduccions de reg. La resta s’ha adquirit per expropiació forçosa. El parc eòlic deixarà 12 milions d’euros en aquests dos municipis en els pròxims trenta anys.

La Generalitat i alguns ajuntaments frenen l’allau de nous projectes

Gairebé tots els projectes d’energies renovables hauran de repetir la tramitació des de zero i, després d’aquest fre inicial, la Generalitat només autoritzarà els que comptin amb l’acord del territori ja que els promotors hauran de tenir el vistiplau dels amos d’almenys el 85% del sòl on preveuen instal·lar molins i plaques fotovoltaiques. També n’hauran d’informar els ajuntaments. Això afecta quaranta-dos parcs eòlics a Lleida, dels quals trenta-vuit han passat el cribratge de la ponència de renovables, tres estan pendents d’iniciar el tràmit i un, de tramitació estatal.

També perjudica 117 centrals solars, de les quals 99 es troben en tramitació a les comarques de Ponent. Així ho preveu la reforma del decret sobre renovables que prepara Acció Climàtica, que estarà a punt aquest mes. A més, una dotzena de municipis de Lleida ja apliquen moratòries a la llicència d’obres de parcs eòlics (vegeu SEGRE del 5 de juny).

Denuncien falta de diàleg del Govern al canviar la norma

Ecologistes de Catalunya denuncien falta de diàleg per part de la Generalitat amb les entitats conservacionistes per modificar el decret llei del 2019 que regula la implantació d’energies renovables. Segons l’entitat, l’estratègia del Govern perpetuarà el mateix model “insostenible” de transició energètica. Critiquen que s’hagi negat reiteradament a derogar el decret i hagi acceptat tan sols modificar-lo malgrat admetre el conflicte ambiental i territorial que està provocant l’actual model de desenvolupament de les renovables.

Aposten per una transició energètica en què s’incentivi la producció local, la creació de cooperatives de productors i consumidors i l’energia pública i ètica.

Els treballs de desbrossament van començar aquesta setmana per preparar el terreny per als molins.

Els treballs de desbrossament van començar aquesta setmana per preparar el terreny per als molins.MAGDA ALTISENT

tracking