SEGRE

ESNOTICIA

La Diputació de Lleida destinarà almenys quatre milions a la repoblació

En ajuts per a habitatge, contractar tècnics que elaborin projectes i finançar iniciatives existents || S'aprovaran entre finals d'any i principis del que ve

Imatge de la jornada sobre repoblació que va celebrar ahir la Diputació en el marc de Municipàlia.

Imatge de la jornada sobre repoblació que va celebrar ahir la Diputació en el marc de Municipàlia.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació destinarà almenys quatre milions d’euros a un paquet d’ajuts destinats a la repoblació dels municipis que hagin perdut habitants durant l’última dècada. Així ho va anunciar ahir el vicepresident primer de la corporació provincial, Jordi Latorre, en una jornada que es va celebrar en el marc de Municipàlia. Latorre va apuntar que aquestes subvencions tindran tres àmbits d’actuació: suport als ajuntaments perquè facilitin l’accés a l’habitatge; ajudar la contractació de personal tècnic que elabori projectes de repoblació o de promoció; i finançar iniciatives que vagin en la mateixa línia i que ja estiguin en marxa. Va apuntar que els ajuts busquen “treballar i afavorir la repoblació del territori”.

Fonts pròximes van avançar que les subvencions s’aprovaran entre finals d’aquest any i el primer trimestre del 2022.Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Talarn, va recordar que a l’inici d’aquest mandat, després de les eleccions del 2019, van fer una “aposta decidida” i van aplicar criteris de discriminació positiva cap als municipis en risc de despoblació. Per això, “el 20 per cent dels ajuts, més de 6 milions d’euros anuals, s’han repartit des d’aquesta consciència que els més petits són els que més suport necessiten”, va dir Talarn.En la jornada també es va presentar la Càtedra de Repoblament que impulsen la Diputació i la Universitat de Lleida (UdL). El professor Jordi Garreta va avançar que a finals d’any publicaran un llibre que analitzarà les polítiques que es porten a terme en aquesta matèria i abordarà la realitat dels micropobles de Lleida, entre altres temes. Així mateix, Josep Maria Piñol, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va parlar de l’estudi sobre la despoblació a la demarcació.

Va remarcar que a Lleida conviuen situacions diferents respecte a aquesta problemàtica i va assenyalar que un accés fàcil a l’habitatge és un dels factors que contribueixen a l’estabilitat demogràfica.A més, també va tenir lloc una taula redona sobre repoblació en la qual van participar tant Latorre com la presidenta del consell de l’Alta Ribagorça, Maria José Erta; l’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri; i el primer edil de Puigverd d’Agramunt, Joan Eroles.

tracking