SEGRE

TRANSPORT PÚBLIC

La Generalitat retira Renfe del servei de Rodalies de Lleida i l'atorga a Ferrocarrils

El relleu, a la línia de Lleida a Manresa, es farà efectiu el 2024 i en dos anys es preveuen més de 450.000 passatgers, un 55 per cent més || L'Estat diu que treballa per traspassar-ne altres a Catalunya

Imatge de l’estació de trens de Tàrrega.

Imatge de l’estació de trens de Tàrrega.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va aprovar ahir retirar Renfe del servei de Rodalies de Lleida i atorgar-lo a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), un relleu que es farà efectiu el 2024. L’Executiu va ratificar així l’anunci que ja va fer fa poc més d’un any i ahir va donar llum verda al pla de negoci i va autoritzar la contractació i el manteniment dels nous trens, per valor de 65 milions. El Govern català assumirà aquesta inversió. D’aquesta manera, FGC doblarà els trajectes diaris a la línia de Manresa (R-12) entre Lleida i Cervera, que passarà a dir-se RL3 i tindrà dotze viatges per sentit enfront dels sis actuals.

De Cervera a Manresa (RL4) s’incrementaran de tres a cinc. També es millorarà la connectivitat a Lleida amb els trens d’alta velocitat i la línia de la Pobla. La Generalitat respon així a les reivindicacions d’alcaldes i usuaris, que fa anys que reclamen millores en una línia que ofereix un trajecte de gairebé tres hores de Lleida a Barcelona. El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, va explicar que substituiran els trens més antics (de més de quaranta anys) i n’incorporaran quatre de nous, més “sostenibles” i amb serveis com ara wifi.

El Govern preveu que el corredor Lleida-Manresa tingui més de 450.000 passatgers el 2026, un 55% més respecte al 2018. Puigneró va dir que el model de Lleida és un avanç del que s’aplicarà a tot Catalunya i va instar l’Estat a concretar el “traspàs complet” de Rodalies. En aquest sentit, va assenyalar que el servei de Lleida és “assumible” perquè representa el 10% de la xarxa i suposarà una inversió de 9 milions a l’any, una factura que es “repercutirà” en les negociacions de l’Estat. L’altre 90% és “inassumible si el traspàs no és complet”.

El delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, va explicar que s’avança “per convertir Lleida ciutat en aquest node de la xarxa de Rodalies” que integrarà les línies de Manresa, Balaguer, les Borges i Montsó. El president de la Diputació, Joan Talarn, va assenyalar que “ha de ser només l’inici d’un nou model que beneficiï tot el territori”. Borges per la República, a l’oposició a l’ajuntament, va criticar que la línia de la costa quedi fora de Rodalies. Davant d’aquest anunci, la ministra de Transport, Raquel Sánchez, va afirmar que no té “res a objectar” i va remarcar que la mesura és “competència” de la Generalitat. Sobre el traspàs de Rodalies, va dir que hi treballen i hi ha converses en curs. Renfe, actual operadora, va assegurar que respecta la decisió.

Alcaldes celebren una mesura que “modernitzarà” el servei ferroviari

Els alcaldes dels municipis a la línia de Manresa van celebrar ahir el traspàs de la gestió a FGC després d’anys reivindicant millores. La primera edil de Tàrrega, Alba Pijuan, va destacar la millora a la línia de la Pobla (en mans de Ferrocarrils) “amb més usuaris i més eficiència, per la qual cosa espero que això també passi a la nostra línia, tan danyada i amb tantes deficiències”.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va recordar que “és una vella reivindicació que la Generalitat gestioni aquest servei, el modernitzi i dupliqui les freqüències”. El primer edil de Cervera, Joan Santacana, va pronosticar que “si incrementen els trajectes hi haurà més usuaris”. L’alcalde de Bell-lloc, Ramon Cónsola, va destacar que l’entrada de FGC “pot suposar un gran canvi per al territori”. El seu homòleg a Bellpuig, Jordi Estiarte, va assegurar que “és un pas important per tenir una línia competitiva i digna del segle XXI”.

tracking