SEGRE

Satisfacció entre usuaris per l'anunci del traspàs a FGC i la millora de la línia de Lleida – Manresa

CCOO demana la immediata posada en servei de les 12 freqüències i l'alcaldessa de Tàrrega més connexions de bus

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Satisfacció generalitzada entre usuaris de la línia de tren de la R12 de Lleida a Manresa per l'anunci fet pel Govern aquest dimarts que el traspàs a FGC es farà efectiu al 2024 amb una important millora del servei i les freqüències de pas. A Mollerussa molts passatgers han lamentat la falta de combinacions que hi ha actualment i que en molts casos t'obliguen a estar moltes hores "tirat" a Lleida. CCOO ha reiterat la demanda de posar en servei de forma immediata les 12 freqüències anunciades i l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, també ha apostat per incrementar connexions amb bus mentre no es faci el traspàs. Des de les Garrigues s'ha criticat que la millora de Rodalies Lleida no tingui en compte la R13 i R14.

La notícia del traspàs de Rodalies Lleida a FGC a partir del 2024 ha estat rebuda amb satisfacció per usuaris tot i que alguns no se n'havien assabentat o encara no s'ho acaben de creure. La valoració de l'estat actual de la línia és molt crítica, bàsicament per la falta d'horaris i combinacions que connectin les capitals de comarca de Ponent amb Lleida ciutat. En Ricard Farré, que cada dia va a Lleida remarca la necessitat de disposar de més horaris perquè "no hi ha alternatives" al tren per als qui no tenen transport privat. Per això ha dit que li sembla "fantàstic" l'increment de freqüències, ja que ara està "abandonada" malgrat que fa un any la van arreglar i només es tarden 20 minuts per anar de Mollerussa a Lleida.

De la seva banda, la Ramona Gomà, una veïna de Bell-lloc d'Urgell ha lamentat que no es pugui fer ús de l'edifici de l'estació de Mollerussa, tancada des de fa anys i ha apuntat amb sorpresa que fins i tot no li han cobrat ni bitllet per anar des del seu poble fins a la capital del Pla d'Urgell perquè no ha passat el regidor.

El cas de l'Annabel Coria també es remet a la necessitat de disposar de més freqüències, ja que ella necessita ser a Lleida a les tres de la tarda però ha d'agafar el tren a les onze del matí, ja que el proper que surt no ho fa fins passades les tres i llavors es veu obligada a passar hores "tirada" a la ciutat i a més a més a quedar-s'hi a dinar forçosament. Per l'Annabel el bus no és una alternativa al tren ja que li costaria més diners i per això ha dit que el traspàs serà bo i que val "més tard que mai".

Una altra usuària, la Carmen Mellano, ha perdut el tren de les 11h de Mollerussa per anar a Lleida i no en podrà agafar cap més fins passades les tres. Per Mellano això és un greuge ja que considera que almenys hauria de passar un tren cada hora o hora i mitja. Ha remarcat que el servei no és un "luxe" i que per a la gent gran que no té carnet de cotxe és una necessitat ja que molts especialistes mèdics només es poden visitar a Lleida.

L'alcaldessa de Tàrrega considera la gestió de FGC de l'R12 una "garantia que les coses milloraran"

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha celebrat l'anunci del Govern sobre el traspàs de la gestió del servei de la línia R12 a FGC i considera que suposa una "garantia que les coses milloraran com va passar a la línia de la Pobla des que FGC va assumir-ne la gestió". Així mateix, Pijuan valora positivament l'increment de freqüències que comportà, passant de sis a dotze diàries per sentit entre Lleida i Cervera, amb la qual cosa "facilitarà la mobilitat als veïns de Tàrrega que treballen, estudien que s'hagin des desplaçar a Lleida".

"El fet que hi hagi un sistema de Rodalies amb horaris més competitius afavorirà a una mobilitat sostenible, ja que l'objectiu final és utilitzar menys el vehicle privat", ha assenyalat. Tot i això, l'alcaldessa de Tàrrega ha tornat a reclamar un increment de les connexions de bus, mentre FGC no assumeixi de Renfe la gestió del servei a la línia R12, prevista per al 2024. Especialment, Pijuan ha demanat millora la connectivitat amb bus de Tàrrega amb Balaguer, però també amb Agramunt i Bellpuig, "perquè la població escolar pugui venir en transport públic i facilitar que els treballadors també s'hi puguin desplaçar". A la vegada, ha recordat que també van demanar fa un any incrementar les freqüències de tren a l'R12 i no calgui esperar que Ferrocarrils n'assumeixi del servei.

CCOO vol la immediata posada en servei de les 12 freqüències

El sindicat CCOO ha valorat molt positivament l'increment de serveis ferroviaris però ha exigit que transitòriament sigui Renfe qui realitzi els 12 serveis, ja que actualment és l'únic operador que disposa de personal i material adequat. Alhora considera totalment insuficient que només s'incrementi un únic servei a la línia de Lleida – Montblanc i inconcebible que a la línia de Lleida – Montsó únicament continuïn havent-hi 3 circulacions i cap d'elles tingui parada a Almacelles i Raimat.

Crítiques a les Garrigues cap al Govern per "no tenir en compte les línies R13 i R14 entre Lleida i Montblanc"

El grup municipal Borges per la República (BxRep) ha lamentat que l'anunci del Govern del traspàs de Renfe a FGC en relació amb la xarxa ferrovià¬ria de Rodalies Lleida no tingui en compte les línies R13 i R14 entre Lleida i Montblanc. En aquest sentit, "les Borges Blanques serà l'única capital de comarca de Po¬nent exclosa de la xarxa i, per extensió, les Garri¬gues l'única comarca sense millores", assenyalen. El grup municipal considera que l'anunci de Puigneró "no és més que la confirmació definitiva d'una exclusió que ja s'intuïa quan el conseller Calvet va presentar el projecte de Rodalies Lleida i només preveia una expedició més al dia per a la línia de les Garrigues".

Des de BxRep insisteixen en la importància d'"incorporar la línia Llei¬da-Montblanc a Rodalies Lleida, la qual suposa un nombre potencial d'usuaris similar al de la línia Lleida-Balaguer", on ja opera FGC, la connexió amb la xarxa ferroviària de Tarragona -tal com es vol fer amb la de Manresa des de Cervera- i un element més per ajudar a treure encara més trànsit de la carretera N-240". Així mateix, demanem a l'equip de govern de l'Ajuntament de les Borges i al Consell Comarcal de les Garrigues que se sumin a aquesta reivindicació i la traslladin al Govern.

Un tren de la R12 a l'estació de Mollerussa.

Un tren de la R12 a l'estació de Mollerussa.acn

tracking