SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Aragonès anuncia una companyia elèctrica de la Generalitat per impulsar energies netes

Planteja desplegar plafons solars en edificis públics i al costat de carreteres i embassaments || Dins d'una estratègia que afavorirà plantes solars i eòliques “descentralitzades” i participades pel territori

Aragonès i Jordà, durant la conferència que van pronunciar ahir a Barcelona.

Aragonès i Jordà, durant la conferència que van pronunciar ahir a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el Govern crearà una companyia elèctrica pública que promourà projectes d’energies renovables. Ho farà en el marc d’una estratègia per afavorir la instal·lació de panells solars en edificis públics i a l’entorn d’infraestructures com carreteres, embassaments i canals de reg. També participarà en iniciatives de comunitats energètiques i projectes impulsats des del territori que els acollirà.

Aragonès va plantejar fins i tot la possibilitat que aquesta empresa pública “gestioni centrals hidroelèctriques quan expiri la seua concessió”. L’objectiu és contribuir a una transició energètica “descentralitzada” i “democràtica” davant el model actual, que planteja fortes concentracions de centrals solars i eòliques en mans d’un “oligopoli” energètic. “No hem de repetir el que va passar al Pirineu amb les hidroelèctriques al segle XX”, va dir.

Aragonès va fer aquest anunci en una conferència amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, sobre l’estratègia de la Generalitat per a la transició energètica. Planteja passar dels 3,5 GW de potència d’energies renovables actuals a 14 el 2030. El 2040 preveu l’aturada de les centrals nuclears i, el 2050, una societat “neutra en emissions de carboni”.

La companyia elèctrica pública anunciada ahir és només una de les mesures que plantegen amb aquesta finalitat. Una altra serà una planificació catalana que deixarà en mans de cada comarca delimitar espais per a nous molins de vent i centrals solars. “Establirà on es poden instal·lar i on ja no hi pot haver-ne més”, va recalcar Jordà, que va destacar que, en 6 mesos, el Govern desplegarà una xarxa comarcal de tècnics dedicats a assessorar ajuntaments sobre projectes d’energies renovables en tràmit als seus municipis.

Protestes ecologistes a l’acte del president i Jordà a Barcelona

Entitats ecologistes es van manifestar a les portes de l’edifici on va tenir lloc la conferència, i membres d’Ipcena van entrar a l’interior amb pancartes. Critiquen el futur decret sobre renovables, al considerar que no és prou ambiciós per impulsar la transició energètica ni tampoc n’hi ha prou per evitar grans concentracions de molins i panells solars. També critiquen que la reforma normativa no plantegi mesures que evitin la construcció a Catalunya de noves línies de molt alta tensió per transportar energia procedent de parcs eòlics i solars d’Aragó.

Prioritat per a les centrals més petites i a prop de ciutats

La Generalitat donarà prioritat a l’autorització de centrals eòliques i solars de menys de 5 MW de potència que es connectin a línies de mitjana tensió i no requereixin cables d’alta tensió. També les afavorirà en sòl urbà, a l’entorn de les ciutats, segons van corroborar Aragonès i Jordà. Ho van fer una setmana abans de l’aprovació del nou decret sobre renovables, que exigirà als promotors de plantes de més de 5 MW que ofereixin una participació d’almenys el 20 per cent als ens locals, empreses i particulars del territori que les acollirà (vegeu SEGRE d’ahir).

També exigirà notificar els projectes als ajuntaments i obtenir el vistiplau dels propietaris del 50 per cent del sòl que ocuparan els molins i panells solars. A banda del decret, el futur marc normatiu català es completarà amb una nova llei per a la transició energètica que iniciarà la tramitació l’any 2022.

tracking