SEGRE

AIGÜES CONFLICTES

Concursos i municipalitzacions de l'aigua, en l'aire per recursos de les companyies

Un litigi a Almacelles se suma als conflictes oberts a les Garrigues o Guissona

El dipòsit d’aigua de Lleida ciutat, que forma part del proveïment de Pinyana des de Santa Anna.

El dipòsit d’aigua de Lleida ciutat, que forma part del proveïment de Pinyana des de Santa Anna.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Recursos interposats per les companyies d'aigua mantenen paralitzades adjudicacions de concursos o bé municipalitzacions del servei perquè torni a mans dels ajuntaments. És el cas, aquest últim, d'Almacelles, on Aqualia ha portat al jutge la rescissió del contracte. Les Garrigues i Guissona s'afegeixen als conflictes de l'aigua.

Empreses encarregades de la gestió del subministrament d’aigua potable han presentat diversos recursos, judicials o bé especials al Tribunal Català de Contractes, que mantenen paralitzades les adjudicacions de diversos concursos en municipis de Lleida per a la prestació del servei.

L’últim cas és el d’Almacelles, on el ple de l’ajuntament va acordar al maig rescindir la pròrroga del contracte amb FCC-Aqualia. La companyia ha presentat un recurs contenciós al jutjat, segons el consistori, al considerar que no s’han respectat els terminis de notificació. L’ajuntament vol estudiar si municipalitza de nou el servei, però l’inici de la via judicial ha paralitzat el procés, segons va confirmar l’alcalde, Josep Ibarz.També segueix en l’aire l’adjudicació del manteniment i la conservació de la xarxa de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues.

Sorea (Aigües de Barcelona) l’operava des del 1989 i al juny es va adjudicar a FCC-Aqualia en un nou concurs, després de la qual cosa la fins ara adjudicatària va recórrer al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. El president de l’entitat, Francesc Esquerda, va confirmar que “hem d’esperar la resolució” i, mentrestant, la gestió segueix en mans de la filial d’Agbar. Un recurs similar podria plantejar-se a Guissona.

L’ajuntament va descartar el 2018 remunicipalitzar l’aigua i aquest any n’ha tret la gestió a concurs i l’ha adjudicat a la valenciana Tecvasa. L’alcalde, Jaume Ars, va explicar que dos companyies més han demanat documentació de l’oferta guanyadora però “seguirem el procés per firmar” amb la nova adjudicatària. No va descartar que alguna de les altres postores recorri.

Municipalitzar serveis públics és un debat obert en molts ajuntaments. En el cas de l’aigua, Alfés i Torrefarrera ho han fet durant els últims anys. Tremp i Bellpuig van recuperar la gestió pública de l’aigua i la van cedir a Gestió Integral d’Aigües de Catalunya, una empresa pública a la qual estan adherits ajuntaments de Catalunya encara que Agbar manté un pols judicial contra el consorci públic que capitaneja aquesta gestió.

tracking