SEGRE

INSTITUCIONS RENOVABLES

La Diputació, contrària a la línia de molt alta tensió entre Osca i el Pallars Jussà

El president, Joan Talarn, assegura que “no és el nostre model energètic” i dona suport a l'oposició del territori || Pla dotat de 420.000 euros per ajudar els consells a demanar ajuts dels Next Generation

El ple de la Diputació, que tornarà a ser presencial al novembre, si no hi ha canvis per la Covid.

El ple de la Diputació, que tornarà a ser presencial al novembre, si no hi ha canvis per la Covid.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de la Diputació, Joan Talarn, va assegurar ahir que “com a grup de govern [ERC i Junts] estem en contra de les línies de molt alta tensió pel que comporten al territori i perquè no és el nostre model energètic”. D’aquesta forma va contestar a la pregunta de la diputada d’En Comú Podem, Elena Ferre, al ple sobre el posicionament de la institució davant del projecte de la LAT que promou Forestalia i que va de Laluenga, a Osca, a Isona, al Jussà, per transportar a Catalunya l’energia que generin futurs parcs eòlics aragonesos. La iniciativa ha motivat el rebuig dels municipis afectats (Gavet, Tremp, Isona i Castell de Mur) i el consell.

“Jo mateix m’he posat en contacte amb el president de la diputació oscenca, Miquel Gracia [PSOE], perquè faci arribar el nostre posicionament a les institucions de l’Estat.” Va incidir en el seu suport als alcaldes del territori i va recalcar que “creiem en la sobirania energètica”. Després del final del termini d’al·legacions, avui està prevista una reunió de consells i consistoris afectats a Benavarri. Per la seua part, la diputació d’Osca ha presentat una al·legació al projecte per l’afecció al parc de bombers provincial de Benavarri, ja que la línia està a menys de 160 metres, i dona suport jurídic als ajuntaments de Viacamp i Benavarri en les seues queixes.

El ple va aprovar també un pla dotat de 420.000 euros per a la transformació econòmica de Lleida i l’accés als fons Next Generation. Va dirigit a consells i a la Paeria de Lleida (municipis de més de 50.000) per poder fer-se càrrec de les despeses de redacció de projectes relacionades amb la recollida d’escombraries selectiva, calderes de biomassa, desenvolupament de plantes fotovoltaiques per a autoconsum i en edifici públics, habitatge social i millores en les xarxes d’aigua.

Ratificació parcial de la moció per pal·liar el dèficit de secretaris

El ple va aprovar parcialment la moció de Cs per adoptar mesures que mitiguin la precarietat del col·lectiu de secretaris interventors.

Va rebutjar els punts referits a demanar a la diputació de Tarragona el traspàs del software del seu “gestor d’expedients” perquè pugui ser implantat als ajuntaments de Lleida i a la instal·lació d’un servei de compra centralitzada que s’adeqüi a les necessitats dels ajuntaments. Així mateix, es va aprovar parcialment la moció dels grups del PSC i UA per a la regeneració demogràfica encara que es va descartar la creació de línies d’ajudes.

Suport a la modernització del Canal d’Urgell

El ple va aprovar per unanimitat la moció d’ECP de suport al projecte de modernització del Canal d’Urgell, que comportarà la creació d’una via verda, la recuperació del seu patrimoni i la preservació de les banquetes.

Talarn va repartir entre els diputats presents el llibre Aigua a les venes, de Francesc Canosa, que explica la història de la construcció del canal i el que suposa per a Lleida.

Ajuts de l’IEI a l’Associació de Micropobles

El ple va autoritzar l’Institut d’Estudis Ilerdencs a firmar el conveni amb l’Associació de Micropobles de Catalunya 2021-2023 amb una aportació de 10.000 euros enguany. Joan Talarn va explicar la seua visita al COI a Lausana i va exposar els canvis previstos per aconseguir que els Jocs Olímpics creïn riquesa al Pirineu.

A la sessió es van aprovar les obres de la carretera d’Anglesola.

tracking