SEGRE

ANÀLISI ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

Es disparen les infraccions al medi ambient de turistes al Pirineu

La pandèmia ha provocat un canvi de tendència en el lleure i l'afluència de persones a les zones de muntanya s'ha disparat. Això ha suposat un augment dels rescats de muntanya, com han alertat els Bombers, però també de les infraccions en espais naturals. Els Mossos n'han notificat 110 entre l'abril i el setembre al Pirineu lleidatà.

Un agent de l’URMA dels Mossos fent vigilància a Aigüestortes al llac de Sant Maurici, amb els Encantats al fons.

Un agent de l’URMA dels Mossos fent vigilància a Aigüestortes al llac de Sant Maurici, amb els Encantats al fons.M.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En els últims anys s’ha registrat un augment exponencial del turisme i les activitats de lleure en zones de muntanya, una tendència que la pandèmia ha accentuat. Aquesta situació, com ja és sabut, ha provocat un increment dels rescats de muntanya per part dels Bombers, però també de les infraccions comeses a la naturalesa i, especialment, en zones protegides. La Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d’Esquadra a la regió policial del Pirineu Occidental ha comptabilitzat 110 infraccions entre l’1 d’abril i el 30 de setembre d’aquest any davant les 77 del mateix període del 2020 o les 18 del 2019. És a dir, un 42% més que el 2020 i s’han gairebé sextuplicat en comparació amb el 2019.

El cap de l’URMA al Pirineu lleidatà, el caporal Albert Arnau, explica que “vam detectar que era necessari crear un pla d’acció perquè aquesta massificació no era una cosa puntual. Comptem amb grans espais protegits com Aigüestortes, el Parc Natural de l’Alt Pirineu o el Cadí. La nostra feina es basa principalment en la prevenció”.

En aquest sentit, han assessorat, per exemple, molts municipis, direccions de parcs o consells comarcals perquè fessin ordenances per regular accessos a paratges. Arnau comenta que “un dia vam arribar a comptar fins a noranta-quatre autocaravanes i furgonetes a Sant Joan de l’Erm”. Aquest estiu han denunciat vint-i-dos conductors d’autocaravanes per acampar en zones inundables o cursos del riu.

Aquestes denúncies són derivades a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. “Alguns no saben que el que fan és una infracció, però la majoria sí i ho fan per incivisme.” També han multat cinc empreses, dos de franceses, que organitzaven rutes amb totterrenys per camins protegits sense demanar autorització. “Hi ha moltes infraccions comeses per turistes francesos.

Allà està tot molt més regulat que aquí, ho saben i se n’aprofiten”, comenta Arnau. I han imposat multes de trànsit a vehicles estacionats que obstruïen camins. Aquest any han estat vint-i-una sancions, catorze de les quals a dins d’Aigüestortes.

tracking