SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnen l'alcalde d'Almacelles a 9 anys d'inhabilitació per contractacions 'a dit'

El jutjat penal 1 de Lleida considera provat que Josep Ibarz és autor d'un delicte continuat de prevaricació administrativa || Assenyala que no es va convocar ni publicitar les places durant una dècada

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, el 20 de maig passat durant la celebració del judici al Penal 1 de Lleida.

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, el 20 de maig passat durant la celebració del judici al Penal 1 de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat penal 1 de Lleida ha condemnat l’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, a 9 anys d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa al considerar provat que va intervenir de forma irregular en la contractació de nou treballadors del consistori sense convocar el procediment de concurs públic. En la sentència, el jutge inhabilita l’alcalde a exercir aquest càrrec, el de tinent d’alcalde, regidor o qualsevol altre càrrec de naturalesa electiva durant 9 anys en un govern local, autonòmic o estatal. La sentència no és ferma i Ibarz ja va anunciar ahir que recorrerà davant de l’Audiència de Lleida (vegeu el desglossament).

En el judici, celebrat el mes de maig passat, la Fiscalia va demanar una pena de 10 anys d’inhabilitació. En la resolució, de gairebé cent pàgines, el titular del jutjat penal 1 de Lleida recull els arguments de la Fiscalia, que va presentar una querella contra l’alcalde el novembre del 2016, a l’assenyalar que entre el 2005 i el 2015 no es va convocar cap vacant als butlletins oficials, temps en què, malgrat no haver-hi cap convocatòria oficial, la plantilla del consistori va augmentar de forma continuada, al passar de 54 treballadors el 2005 als 107 deu anys després. La sentència assenyala Ibarz com a últim responsable d’un “procediment opac” de contractació com a últim responsable del consistori i, a més, assenyala que era ell qui firmava els contractes i els decrets d’urgència pels quals es contractava.

De fet, el jutge assegura que la defensa no va justificar que hi hagués “pressa” per fer aquestes contractacions que justifiquessin que no se seguís el procediment de contractació i afirma que fins i tot en algun cas es va contractar persones que no tenien la formació mínima (fa referència a un policia local que va admetre en el judici que no tenia el graduat escolar). Així mateix, el magistrat assenyala que Ibarz tenia relació familiar o d’amistat amb algunes de les persones contractades, que al no publicar les vacants “va perjudicar altres ciutadans” i que era “conscient” que les resolucions eren “injustes”.

Ibarz descarta dimitir i recorrerà la sentència, que veu “exagerada i injusta”

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, va assenyalar ahir a aquest diari que la seua defensa ja prepara el recurs contra la sentència davant de l’Audiència de Lleida, per la qual cosa no pensa dimitir en el càrrec mentre la resolució no sigui ferma. Després de mostrar-se “sorprès” i qualificar la condemna d’“exagerada” i “injusta”, Ibarz va insistir que “els contractes es van fer bé” i que, “d’haver-hi hagut irregularitats, el secretari hauria d’haver-me’n informat, i mai ho va fer”. “La pena és exagerada perquè jo no he posat la mà dins de la caixa ni està relacionat amb delictes urbanístics, sinó que es parla d’uns contractes que diuen que no s’haurien fet bé, encara que jo estic convençut que sí que es va fer”, va recalcar. Així mateix, durant una reunió de la Junta de Govern del consistori ahir a la tarda, Ibarz va posar el càrrec a disposició dels regidors de la formació d’Units per Almacelles (UxA, JxCat i Junts), amb la qual es va presentar a les últimes eleccions municipals, malgrat que en l’actualitat no milita en cap partit. Els edils li van mostrar la seua plena confiança, va dir ahir Ibarz.En un vídeo al seu compte de Facebook, l’alcalde d’Almacelles va assenyalar que “és un dia trist per a mi i la meua família” i va agrair el suport rebut. També va assenyalar que amb la sentència “pretenen eliminar-me de qualsevol activitat pública, de servir la gent”, i va insistir en la seua innocència. Val a recordar que els fets van ser denunciats per l’exregidora Laia Martí, d’Almacelles Lliure (Comuns). Jaume Moya, d’En Comú Podem, va qualificar la sentència de “gran notícia per als que creiem en la renovació democràtica”. Ignasi Comella, un dels regidors d’ERC a Almacelles, va lamentar la imatge pública que es difon d’Almacelles i va demanar a l’alcalde que abandoni el càrrec “per dignitat davant de la ciutadania”.

tracking