SEGRE

AIGÜES ALERTA DAVANT LA FALTA DE PLUGES

Els pantans perden reserves en una de les tardors més seques en anys

340 hectòmetres menys que l'any passat i la falta de pluges persisteix

El pantà d’Oliana, al 45% de capacitat, mostra ara restes d’antigues edificacions com un vell corral, en primer terme.

El pantà d’Oliana, al 45% de capacitat, mostra ara restes d’antigues edificacions com un vell corral, en primer terme.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Feia més de 10 anys, afirma l’alcaldessa Carme Lostao, que els veïns d’Oliana no veien les ruïnes de les construccions negades per l’aigua del pantà, inaugurat el 1959. El descens del nivell de l’aigua per la falta d’aportacions del riu Segre ha deixat al descobert restes d’edificacions com corrals (a la imatge) encara dretes. L’embassament d’Oliana es troba actualment al 45% de capacitat.

Juntament amb la resta dels principals embassaments de Lleida, emmagatzemen 340 hectòmetres cúbics d’aigua menys que l’any passat en aquestes mateixes dates: Oliana i Rialb (al Segre) tenen 144 hectòmetres menys; Baserca, Escales, Canelles i Santa Anna (Noguera Ribagorçana) tenen 157 hectòmetres menys i els de la Noguera Pallaresa (hidroelèctrics) en tenen 31 menys. La situació de moment no és preocupant per al regadiu, ja que ara la demanda és mínima i les campanyes de reg comencen a la primavera. Tanmateix, mantenen l’atenció en les gràfiques de pluges.

Al pluviòmetre de Mollerussa, per exemple, estan a punt de tancar l’octubre més sec des del 1995 (6,4 litres per metre quadrat, davant els 43 de mitjana històrica). I l’estiu no ha estat millor. A l’agost es van registrar en aquest mateix punt 3,9 litres, quan la mitjana és de 21,75. Davant d’aquesta situació, els cultius de secà estan alerta i els agricultors esperen que plogui per sembrar blat, segons Jaume Pedrós, d’Unió de Pagesos. “Fa molt de temps que no plou”, va admetre, i va afegir que “la colza ja no es va poder sembrar”.

tracking