SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Nalec emprèn la restauració de la creu de terme, malmesa pel Glòria

Netegen l'afectació biològica i recuperen els relleus escultòrics del pom

De la creu original només es conserva el pom.

De la creu original només es conserva el pom.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Nalec ha iniciat els treballs per restaurar la seua creu de terme, que va quedar danyada amb el temporal Glòria. Concretament, l’actuació se centra a netejar l’afectació biològica que ha anat cobrint la superfície de la creu i del pom per poder recuperar els relleus escultòrics, a adherir de nou tots els fragments i a prolongar la creu per poder subjectar-la amb més seguretat. Finalment, s’hi aplicarà una protecció superficial.

Val a destacar que la creu original barroca de pedra, que datava del segle XIV, es va perdre i tan sols se’n conserva el pom, la part corresponent al nus superior. L’any 1955 es va optar per resituar aquest element i es va escurçar el fust i es va idear una creu de ferro forjat en forma de creu llatina una mica més petita que es va instal·lar a sobre del pom original, de tipologia hexagonal i amb cada un dels costats flanquejat per una corbatura d’arc de mig punt amb una venera inserida a l’interior que allotja figures dels sants apòstols molt danyades pel pas del temps i l’erosió dels agents meteorològics externs. Abans d’aquesta intervenció, moltes d’aquestes figures de peu situades a l’intradós dels arcs eren ja gairebé irreconeixibles.L’actuació, a càrrec de l’empresa Lithos Construcció de Juneda, té un cost total de 8.843,39 euros i està finançada amb dos subvencions procedents de la Generalitat.

Concretament: Restauració i conservació de béns mobles i elements arqueològics i Infraestructures municipals del temporal Glòria i i la DANA. L’alcaldessa, Agnès Corbella, va celebrar la restauració de la creu que configura una peça més del patrimoni del municipi. A més, està situada a l’entrada del poble, per la qual cosa és un dels primers elements que els visitants veuen.

tracking