SEGRE

Una comarca lleidatana, la més despoblada de Catalunya

Vista panoràmica amb Cellers, al Pallars Jussà, al fons.

Vista panoràmica amb Cellers, al Pallars Jussà, al fons.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de la UAB i l’Institut Ramon Muntaner ratifica que la comarca del Pallars Jussà és la més despoblada i la que té més nuclis de població deshabitats de Catalunya. Només el municipi de Tremp té 16 nuclis sense cap veí. La investigació documenta més de 300 pobles abandonats a Catalunya. El Jussà tenia 12.482 habitants el 1998, una xifra que va anar en ascens, tot i que amb alts i baixos fins al 2011. Va arribar a tenir llavors 14.374 veïns, un número que ha descendit des d’aleshores any rere any. La tendència ha anat a la baixa fins a arribar a 13.080 habitants el 2019.

De fet, municipis amb multitud de pobles disseminats és el denominador comú a les comarques del Pirineu i Aran (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Jussà, Sobirà, Val d’Aran i Cerdanya), que va assolir la seua màxima esplendor el 1860 amb 107.627 empadronats, però al llarg del segle XX la regressió va ser imparable caient fins als 61.536 del 1998. Després d’una breu remuntada que va suposarassolir els 77.189 habitants, el 2011 es va iniciar un altre retrocés per situar-se als 72.913 del 2020.

El Jussà és una de les comarques més despoblades de Catalunya, tan sols al darrere de l’Alta Ribagorça, el Sobirà, Aran, el Priorat i la Terra Alta. També és la tercera comarca amb la densitat de població més baixa després de la Ribagorça i el Sobirà. La pandèmia va disparar l’interès per viure en pobles de Lleida lluny del bullici de la ciutat. La Generalitat ha impulsat un projecte per evitar la despoblació en municipis rurals amb incentius per a les obres de rehabilitació i millora d’habitatges que actualment són buits.

tracking