SEGRE

COMARCAS

Ajuts per cobrar i obres per fer en cinc pobles als dos anys de la DANA

Encara queden treballs per abordar per més d'un milió d'euros per pal·liar els danys de les inundacions que va causar el temporal || El Vilosell és l'únic municipi on ja s'han finalitzat les actuacions

El carrer de Vinaixa on encara s’ha d’afrontar la reparació després dels desperfectes del 2019.

El carrer de Vinaixa on encara s’ha d’afrontar la reparació després dels desperfectes del 2019.A.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de dos anys de la DANA, el temporal de gota freda que el 22 d’octubre del 2019 va assolar les Garrigues, encara queden obres que executar i ajudes per cobrar en cinc dels pobles més afectats de la comarca. Va ser el temporal més gran en cinquanta anys, amb fins a 300 litres per metre quadrat registrats. En total, les obres pendents superen el milió d’euros encara.

A Arbeca, un dels municipis més perjudicats ja que la inundació va destrossar la zona de les piscines i l’àrea esportiva, a més de negar al jaciment iber dels Vilars, s’han executat 300.000 euros dels 800.000 que tenen subvencionats. No obstant, l’ajuntament també ha invertit partides pròpies. Les destrosses es van xifrar en més d’1,5 milions.

Actualment, després de finalitzar la reconstrucció de les piscines que van poder obrir aquest estiu passat, es treballa en el recinte arqueològic i queden pendents de licitar les obres a la zona esportiva, segons va explicar l’alcalde, Sergi Pelegrí.Pel que fa a Vinaixa, un altre dels municipis on l’aigua va causar importants afectacions valorades en 2,2 milions d’euros, queda per reconstruir el mur i el drenatge de la travessia de les Escoles que la riuada va tombar així com la infraestructura que desviï noves avingudes. Suposarà un cost de 140.000 euros. Aquesta localitat ha rebut 1,7 milions en ajuts.

L’avinguda va trencar conduccions d’aigua de boca, per la qual cosa la població va estar bevent de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues gairebé un any, la qual cosa va encarir la factura fins que van poder subministrar-se de la seua pròpia captació.A l’Albi, per la seua banda, encara queden per invertir més de 150.000 euros per arreglar la xarxa de sanejament. Els danys van superar el milió i durant aquests dos anys tant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) com la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) han recuperat el curs del riu Gorg. La CHE també va actuar als llits del Set, l’Ondara, el Sió i la Femosa.

Segons va indicar l’alcaldessa, Anna Feliu, encara queden 150.000 euros per cobrar de l’Estat.L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, va remarcar que al municipi queda pendent la reconstrucció de diversos camins que l’ajuntament condicionarà a l’espera dels ajuts institucionals.Pel que fa a la Floresta, l’alcalde, Jaume Setó, va indicar que encara queden per invertir uns 150.000 euros en reparacions, entre les quals la reconstrucció del mur de la zona de l’Estació. Costarà uns 38.000 euros i el consistori ja ha adjudicat la millora.El Vilosell és l’únic municipi on ja s’han fet totes les obres de restauració i rebut tots els ajuts.Per la seua part, el Canal d’Urgell ha sol·licitat inversions per fer un pas inferior en un curs fluvial i evitar que es produeixin noves inundacions a Arbeca si hi ha noves tempestes com la del 2019.

El carrer de Vinaixa on encara s’ha d’afrontar la reparació després dels desperfectes del 2019.

El carrer de Vinaixa on encara s’ha d’afrontar la reparació després dels desperfectes del 2019.A.V.

tracking