SEGRE

MEDI AMBIENT TURISME

Dos mil persones i 500 vehicles al dia, aforament màxim per a Mont-rebei

Plantegen regular el trànsit amb tres aparcaments a Corçà, Sant Esteve i Viacamp

La reunió de la comissió de seguiment de Mont-rebei celebrada ahir a Lleida.

La reunió de la comissió de seguiment de Mont-rebei celebrada ahir a Lleida.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos mil visitants al dia serà l’aforament màxim de visitants de Mont-rebei, mentre que el trànsit en el seu entorn es limitarà a cinc-cents cotxes al dia. Es distribuiran en tres àrees d’aparcament a Viacamp (Osca), Corçà i Sant Esteve de la Sarga, on un nou estacionament s’haurà de sumar al de la Masieta. Així ho van explicar ahir el president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, i el seu homòleg de la diputació d’Osca, Miquel Gracia, després d’una reunió a Lleida de la comissió de seguiment per regular els usos del congost i evitar-hi la massificació.

L’afluència mitjana de visitants al Montsec se situa actualment per sota del límit de dos mil al dia, una xifra a què només arriba en moments molt puntuals. Una vegada establerts el màxim de persones i vehicles, seran els ajuntaments lleidatans d’Àger, Os de Balaguer i Sant Esteve de la Sarga; i els consistoris oscencs de Viacamp i Estopanyà els que hauran d’acordar com modular aquest flux de persones. Hauran de pactar qüestions com quantes en podran participar al dia en activitats aquàtiques, quantes embarcacions poden navegar de manera simultània a la zona i com moderar el nombre de persones que accedeixen a peu al congost al llarg del dia.

Tant Talarn com Gracia van recalcar la conveniència que la regulació sigui municipal i pactada entre els consistoris lleidatans i oscencs, al considerar que resulta difícil fer-ho a nivell de comunitats per les diferents normatives de Catalunya i Aragó. Durant la sessió es va abordar també la necessitat d’actuacions per prevenir allaus i millorar la seguretat en els punts més conflictius del congost.

Insten a alçar en part la moratòria a noves empreses de navegació

Durant la sessió, es va acordar sol·licitar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que aixequi en part la moratòria a noves empreses que ofereixen activitats de navegació. Van plantejar autoritzar-les aigües avall de la Pertusa, excepte aquelles que es dediquin al transport de passatgers en catamarans i altres embarcacions, segons van explicar els presidents de les diputacions de Lleida i Osca. La comissió inclou ajuntaments, consells comarcals, Generalitat i Govern d’Aragó.

tracking