SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Autovia i N-II quasi no noten la fi del peatge de l'AP-2 i a l'N-240 el trànsit baixa un 32%

L'adjudicatària del manteniment de l'autopista preveu desmantellar els peatges de Lleida, Soses, les Borges i l'Albi en dos mesos || Inicia la retirada de les casetes de cobrament a l'àrea de la capital del Segrià

Els treballs a l’antic peatge de Lleida es prolongaran uns quinze dies.

Els treballs a l’antic peatge de Lleida es prolongaran uns quinze dies.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El volum de trànsit per la carretera N-240 durant el primer mes des que es van aixecar les barreres de l’autopista AP-2, el passat 1 de setembre, s’ha reduït un 32 per cent respecte al mateix període del 2019, any previ a la Covid, quan el trànsit va caure per les restriccions a la circulació. El ministeri de Transports havia estimat el descens en més d’un 40 per cent recentment, però un recompte final situa la pèrdua de vehicles a la nacional en un de cada tres. D’altra banda, l’autovia A-2 i l’N-II al seu pas per Lleida mantenen una circulació intensa, similar a la que hi havia abans que expirés la concessió de l’AP-2.

També ha descendit el trànsit de camions per la nacional, que podria atribuir-se al fet que el mes de setembre es va ampliar fins a Lleida la desviació obligatòria de camions de la carretera N-240 a l’autopista, que va entrar en vigor el 2018 i fins al setembre s’aplicava entre les Borges Blanques i la capital de la Conca de Barberà. Així ho va explicar el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, en una visita a les obres de demolició de les illes dels peatges de l’autopista a l’accés de Lleida. Els treballs, que es van iniciar dimarts, s’allargaran entre deu i quinze dies, i després s’enderrocaran les casetes de l’accés de Soses, les Borges Blanques i l’Albi, per aquest ordre.

Crespín va assegurar que la unió temporal d’empreses (UTE) formada per Arnó, Aquaterra i Rubau, que des de dilluns es fa càrrec del manteniment dels 61 quilòmetres d’autopista al seu pas per Lleida, també preveu la gestió de les dos àrees de servei en aquest tram, de Lleida i les Borges Blanques, que continuaran operatives. Mentre durin les obres de demolició, la circulació dels vehicles s’ha habilitat pels laterals de les illes de peatges. Els operaris van treballar ahir en el desmantellament de les mitjanes de formigó per on circulaven els vehicles i a retirar els caixers.

Posteriorment es retiraran les grans marquesines de color taronja. Les obres per deixar lliure la totalitat de la calçada del tram lleidatà de l’AP-2 podrien allargar-se un parell de mesos com a mínim. El següent pas que haurà d’executar l’UTE adjudicatària, una vegada aprovats els projectes pertinents, serà reordenar aquests accessos.

“Quan s’hagin eliminat les casetes la nova adjudicatària haurà d’ordenar aquests espais i, si cal, revisar el paviment. La calçada també es farà”, va dir. Va recordar que la liberalització dels peatges de l’AP-2 i l’AP-7 (375 quilòmetres a Catalunya) suposarà un estalvi econòmic de més de 750 milions d’euros anuals per als catalans.

Va afegir que en el cas de Lleida, l’aixecament de les barreres ha permès disposar d’una via d’alta capacitat i que pot suposar un estímul perquè s’implantin noves empreses al territori. Crespín va assenyalar també que suposa un important canvi en la mobilitat del territori i permet disposar d’una via d’alta capacitat que atansa els lleidatans a Tarragona i Barcelona, també a l’Aragó. L’UTE formada per Arnó, Aquaterra i Rubau es fa càrrec del manteniment de l’autopista a Lleida per un import d’11,9 milions d’euros durant dos anys.

Restaurants i serveis de la carretera perden clients diàriament

Alguns dels restaurants de l’N-240 han patit un descens de clients i serveis als seus negocis. “És palpable que circula menys gent per la carretera i això suposa que tampoc paren a menjar”, van explicar des d’un restaurant del km 77 a Juneda. També Núria Torrent, del restaurant Torrent, va assegurar que el descens de transportistes l’ha sorprès. “No esperàvem que els camions no poguessin circular per aquest tram de l’N-240 i això ha repercutit en el nostre dia a dia, especialment en els esmorzars.” Va assegurar que són algunes les empreses de la zona que s’han queixat per l’obligatorietat de circular per l’autopista, va apuntar la responsable.

El transport pesant: pas obligatori per l’autopista

La circulació de camions per l’autopista segueix sent obligatòria des de Montblanc fins a Lleida. Aquesta mesura va entrar en vigor el 2018 i continua vigent des de la liberalització de l’autopista. També perjudica les estacions de servei de la carretera, que veuen com el nombre de vehicles pesants que paren a proveir-se és inferior“perquè no els permeten transitar per aquesta via i han d’anar obligatòriament per l’autopista”, va explicar un dels responsables d’una gasolinera a l’N-240. Va assegurar que no és el mateix que a final de mes es proveeixin cinc camions que cinc vehicles, i això es nota “quan hem de pagar les factures”, van apuntar des d’aquesta àrea de servei.

Els treballs a l’antic peatge de Lleida es prolongaran uns quinze dies.

Els treballs a l’antic peatge de Lleida es prolongaran uns quinze dies.MAITE MONNÉ

tracking