SEGRE

MUNICIPIS PROVEÏMENTS

Compromís per fixar ja el preu de l'aigua de boca del Segarra-Garrigues

El Govern el tindrà en un mes i demanen que sigui sobre els 0,17 cèntims metre cúbic

La reunió entre consell i Govern va ser presencial i telemàtica.

La reunió entre consell i Govern va ser presencial i telemàtica.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el director general del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Oriol Anson, es van comprometre ahir a Cervera a presentar el 15 de desembre vinent un preu per a l’aigua de boca del canal Segarra-Garrigues. Després de la reunió amb els alcaldes de Cervera, Guissona, Torà i Sant Guim, el responsable d’aigües del consell, Xavier Pintó, i el tècnic, Àlex Freixes, es va acordar, d’una banda, fixar un preu per a l’aigua de boca i, per altra banda, fer efectiu el finançament de 800.000 € durant el 2022 per dur a terme la connexió definitiva des de l’aqüeducte de les Pallargues fins a la planta potabilitzadora de Ratera. El president del consell, Francesc Lluch, va defensar un preu al voltant dels 0,17 cèntims el metre cúbic, menys de la meitat del que paguen ara amb la conducció provisional, que és de 0,38.

Es tracta “d’un bé de primera necessitat que a la Segarra té un cost de distribució molt alt a causa de la dispersió poblacional”. Són 23.000 veïns repartits en gairebé un centenar de pobles. Va reconèixer que fixar un preu per a l’aigua de boca establirà un precedent per a futures demandes.

Actualment, hi ha tres preus per a l’aigua del canal Segarra-Garrigues: la del reg es paga entre 0,08 i 0,10 euros el metre cúbic; la de les granges, a 0,30 €; i la de l’agroindústria, a 0,37.

La conducció definitiva per al subministrament, acabada en un any

La Segarra ja té a punt el projecte per construir la conducció definitiva fins a la planta potabilitzadora de Ratera. L’aigua s’agafaria directament des de l’aqüeducte de les Pallargues al sector 4.1 de la xarxa de reg, que està situat a 1,44 km de la planta.

El cost de l’obra és de 1.169.004 euros dels quals l’ACA n’aportarà 800.000 i la resta va a càrrec del consell. Segons Francesc Lluch, l’obra té un termini d’execució de sis mesos i estarà acabada a finals del 2022 per entrar en funcionament el primer trimestre del 2023. Fins aleshores, la Segarra es proveirà de la conducció provisional del Segarra-Garrigues fins al mes de març, i del canal d’Urgell entre el març i l’entrada en funcionament de la nova conducció.

tracking