SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Els promotors de Nova Tracjusa de Juneda no renunciaran tot i el veto del Govern

La cooperativa GAP recalca que és necessària per a la gestió de purins a les Garrigues

Manifestació a favor de Nova Tracjusa el 2019.

Manifestació a favor de Nova Tracjusa el 2019.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cooperativa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), promotora de Nova Tracjusa, va assegurar ahir que no renunciarà a aquest projecte, després que la Generalitat anunciés que l’inclourà en una moratòria que impedirà noves incineradores de residus durant dos anys (vegeu SEGRE d’ahir). L’entitat, que engloba més de cent ramaders de les Garrigues, nega que la proposta pugui qualificar-se d’incineració. Es basa a obtenir gas d’escombraries urbanes i utilitzar-lo com a combustible per assecar purins a la planta de Tracjusa a Juneda, en lloc del gas natural que ara utilitza.

L’actual Tracjusa rep 100.000 tones de purins a l’any. GAP la considera necessària per a una correcta gestió de les dejeccions a la comarca i adverteix que la seua continuïtat no està assegurada: les primes que rep per generar electricitat mitjançant cogeneració durant el procés d’assecatge de purins s’acabaran l’any 2026 i són necessàries per donar viabilitat econòmica al tractament. La cooperativa defensa que Nova Tracjusa garantiria el futur d’aquesta instal·lació sense dependre d’una retribució fixada per decret.

També recalca que generaria menys emissions de CO2 que l’actual instal·lació. “Amb les dificultats que suposa la gestió de purins, seria irresponsable que la Generalitat impedís la continuïtat de Tracjusa”, van valorar fonts de la cooperativa, a l’espera de conèixer el text de la moratòria.

Una moratòria per definir que exigirà examinar cas per cas

? El departament d’Acció Climàtica va apuntar ahir que la moratòria que va anunciar dimecres la consellera Teresa Jordà haurà de definir-se amb exactitud en la llei d’acompanyament dels pressupostos, i que, a més, l’aplicació haurà de decidir-se “cas per cas”.

Van apuntar la possibilitat d’excepcions allà on la incineració es consideri l’únic tractament possible, i van assenyalar que el pla de tancament que va avançar la consellera serà només per a incineradores de titularitat pública. Les privades no es podran ampliar durant la moratòria.

tracking