SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Més de 114 milions de la UE per impulsar l'autoconsum d'energia a Catalunya

Línia d'ajuts dels fons Next Generation dirigits a particulars, empreses i administracions || Els administrarà la Generalitat, que espera fer pública la convocatòria en les properes setmanes

Vista de Vilamolat, un dels nuclis que opten a ajuts.

Vista de Vilamolat, un dels nuclis que opten a ajuts.GUSTAU ERILL I PINYOT/VIQUIPÈDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catalunya rebrà més de 114 milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea per impulsar la producció d’energia per a autoconsum. Podran beneficiar-se d’aquests ajuts des de particulars i empreses fins a administracions públiques, amb projectes que inclouen des de la instal·lació de panells solars en edificis fins a sistemes de calefacció geotèrmica i fins i tot molins de vent. També subvencionaran bateries per acumular excedents d’energia, consumir-la quan sigui necessària i reduir així el subministrament addicional de la xarxa elèctrica.

La Generalitat administrarà aquests fons i s’espera que obri la convocatòria en les pròximes setmanes. Aquestes subvencions s’emmarquen en el pla de recuperació econòmica del Govern espanyol després de la Covid. Aquesta línia d’ajuts Next Generation, de 660 milions per a tot Espanya, tindran la partida més abundant a Catalunya.

Aquests fons estan lligats al compromís d’abastar dos objectius en menys de dos anys: aconseguir 132,9 megawatts (MW) de potència instal·lada en autoconsum elèctric i energia tèrmica; i una capacitat d’emmagatzemament amb bateries de 48,6 MWh.Les bases estableixen que els ajuts s’atorgaran per ordre de presentació fins que s’esgotin els fons o fins a assolir la data límit, el 31 de desembre de l’any 2023. La convocatòria es divideix en sis programes per a diferents beneficiaris i tipus d’actuacions. La quantia dels ajuts varia segons el programa en què s’emmarquen.

Els dirigits a grans empreses oscil·len entre el 15% i el 45 per cent de la inversió, mentre que per a les petites va del 35% al 65 per cent. Per a edificis d’habitatges, entitats i administracions s’estableixen aportacions per cada quilowatt de potència instal·lat, que van des de 500 per a instal·lacions d’autoconsum solar fins a més de 4.000 per a instal·lacions eòliques. En el cas dels habitatges, es fixen límits d’entre 820 i 13.500 euros, en funció del tipus d’instal·lació.

D’altra banda, avui es preveu que s’obri la convocatòria de fons Next Generation per a projectes singulars d’energia neta en municipis de menys de 5.000 habitants, la qual cosa inclou 215 municipis lleidatans. Suposa 8,6 milions per a Catalunya i els ajuts poden superar el 80% de la inversió. Un dels municipis interessats és el de Castell de Mur.

L’alcalde, Josep Maria Mullol, va explicar que presentaran un projecte per renovar l’enllumenat dels nuclis de Cellers, Collmorter, Vilamolat, Puigmaçana, el Meüll i Mur. Està valorat en 86.000 euros i consistirà a substituir llums de sodi per leds per estalviar almenys un 50% en el rebut de la llum.

Subvencions perquè els municipis optin a diners europeus

Subvencions per poder demanar altres subvencions. Així podrien definir-se dos plans de cooperació local que ha engegat la Diputació. La finalitat és facilitar que consells i ajuntaments elaborin els projectes i la documentació necessària per optar a fons Next Generation. Un d’aquests plans, encara en tràmit, atorgarà 30.000 euros a la Paeria de Lleida i la mateixa quantitat al Conselh d’Aran i els consells lleidatans.

La seua finalitat és redactar projectes “susceptibles d’accedir a convocatòries Next Generation” en matèries com gestió de residus, xarxes de calefacció, energia solar d’autoconsum i habitatges lloguer social, entre d’altres. Un altre dels plans de cooperació ja aprovats de forma definitiva atorga 2.200 euros a tots els ajuntaments per obtenir certificats d’eficiència energètica als seus edificis. Són necessaris per optar a ajuts dirigits a reduir el consum energètic.

tracking