SEGRE

TERRITORIS CONFLICTE

L'ambaixada demana a l'Estat intervenir en la disputa sobre la frontera de Lleida i Andorra

Àngel Ros adverteix que és competència espanyola i remet un informe sobre el conflicte als ministeris d'Interior i Exteriors || Si la planta solar que impulsa Andorra estigués a Catalunya seria il·legal

Segons la cartografia catalana, la frontera li atorga un 40% de les plaques i bona part de les basses.

Segons la cartografia catalana, la frontera li atorga un 40% de les plaques i bona part de les basses.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conflicte de fronteres que ha obert el Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) després d’encarregar als Agents Rurals que investiguin si el parc solar que construeix Andorra a la zona del Planell de la Tossa, a la parròquia de la Massana, ocupa territori català ha arribat ja a Madrid. L’ambaixador d’Espanya a Andorra, el lleidatà Àngel Ros, va recordar ahir que “la competència sobre fronteres la té el ministeri de l’Interior” i va explicar que dilluns va fer arribar “l’informe” a aquest ministeri i al d’Exteriors perquè “iniciïn totes les investigacions” que determinin si la ubicació de les plaques fotovoltaiques és a un costat o un altre de la frontera hispanoandorrana.

L’ambaixador es va mostrar “molt preocupat” perquè si els informes acaben determinant que una part de les plaques, el 40% segons va avançar el mateix Parc Natural (vegeu SEGRE d’ahir), acaben sent en territori d’Espanya, “la situació seria molt greu perquè estem parlant que es tracta d’una zona altament protegida”. “No dic que la qüestió sigui ja un problema, però ho pot arribar a ser”, “la informació de la qual disposem ara no és suficient, la qüestió requereix un estudi profund”, va afegir.

El parc solar es convertirà en el més gran del Principat d’Andorra, amb 22.000 metres quadrats de superfície i 5.300 plaques fotovoltaiques que subministraran l’estació d’esquí de Pal-Arinsal. El Govern d’Andorra ha declarat que cal afrontar el conflicte “amb prudència i sense precipitar-nos”, “com ha passat sempre, acabarem trobant un acord”. El cap del Govern andorrà, Xavier Espot, confia que aquest assumpte es resolgui “com més aviat millor, però amb calma i tranquil·litat”.

El projecte del camp solar l’impulsa l’empresa andorrana Nord Andorrà, que assumeix la totalitat del finançament, valorat en 2,2 milions d’euros, però compta amb el suport del Comú de la Massana, i de l’EMAP, societat que s’encarrega de la gestió del domini esquiable Vallnord-Pal Arinsal. Les obres van començar al juny i han d’estar llestes aquest hivern.La polèmica va arrancar quan el Parc Natural de l’Alt Pirineu va demanar als Rurals investigar el límit de frontera al sospitar, després de rebre algunes queixes en aquest sentit, que una part del parc solar podria estar construint-se en territori català, concretament al terme municipal d’Os de Civís. Si fos així, la planta fotovoltaica seria il·legal, ja que s’ubicaria en una zona protegida, on estan prohibides aquestes activitats.

Fa una dècada hi va haver un conflicte similar per la construcció d’unes basses, que, després d’unes primeres indagacions dels Rurals, es va aparcar.

“Caldrà estudiar de nou els límits de frontera”

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va afirmar ahir que “caldrà fer un nou estudi sobre els límits de la frontera per determinar en el cas que ens ocupa ara si són en un territori o en un altre”. Sobre el conflicte anterior que, segons l’alcalde d’Os de Civís, Jordi Betriu, va tenir lloc fa una dècada arran de la construcció d’unes basses d’aigua per a l’estació d’esquí de Pal Arinsal, Ros va assenyalar que ara per ara desconeixen els antecedents, si bé “la ubicació de les basses i del parc solar no és exactament la mateixa”.El conflicte de les basses es remunta al 2008, quan els Agents Rurals van detectar que s’havien construït dos anys abans en territori de frontera.

Aquell mateix any els agents van portar a terme una inspecció, amb tècnics en cartografia, per delimitar la frontera entre els dos països i comprovar si les dos basses pertanyien a un costat o un altre. Van concloure que un 60 per cent estava a Catalunya i un 40 per cent, a Andorra. Tanmateix, l’expedient no va prosperar.

tracking