SEGRE

FINANCES LOCALS

Un poble de Lleida suprimeix l'impost de plusvàlua i deixa de cobrar-lo el 2022

El ple acorda eliminar-lo de les ordenances fiscals del municipi || El govern d'ERC ho veu “lesiu per a les famílies” i valora que “amb pagar amb l'IBI n'hi ha prou”

Vista de la Paeria de Lleida.

Vista de la Paeria de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Torrelameu deixarà de cobrar l’impost municipal de plusvàlua a partir de l’any vinent. Així ho va acordar el ple celebrat dilluns, que va eliminar aquest tribut de les ordenances fiscals per al 2022. El govern d’ERC va instar a la derogació al considerar-ho “lesiu per a les famílies” i “una sagnia sense límit”.

Per als republicans, pagar l’IBI “és més que suficient” i consideren injust gravar més herències i compravendes. La supressió va tirar endavant només amb els vots a favor dels cinc edils d’ERC. Els dos de JxCat, a l’oposició, hi van votar en contra.

Els republicans van indicar que van esperar a derogar-lo que l’alcalde, Carles Comes, vengués una propietat que havia heretat de la seua família. “Una vegada ho va fer ja podíem eliminar l’impost, i no abans”, va recalcar l’equip de govern, que va destacar la necessitat de “donar un clar exemple de transparència”. Van afegir que han abaixat o congelat la resta de tributs municipals.

Aquesta decisió arriba en mig de la reforma de l’impost de plusvàlua perquè els ajuntaments puguin tornar a cobrar-lo, després de la sentència del Constitucional que impedeix recaptar-lo des de l’octubre (vegeu els desglossaments).

La Paeria de Lleida es prepara per tornar a cobrar-lo

Per la seua part, la Paeria de Lleida va rebre amb satisfacció la reforma estatal de l’impost de plusvàlua per poder reprendre la recaptació del “segon impost que aporta més recursos als municipis” i va avançar que s’adaptarà “com més aviat millor” a la doble modalitat de càlcul d’aquest tribut i estudiarà “les noves casuístiques que es presentin” arran de l’aplicació d’aquest nou procediment.

El decret llei per restablir el tribut, ja en vigor

El decret llei que va aprovar dilluns el Consell de Ministres per restablir l’impost de plusvàlua ha entrat en vigor avui després de la seua publicació ahir al BOE. Els ajuntaments tenen ara un termini de sis mesos per incorporar a les seues ordenances el nou mètode per calcular aquest tribut, que permet al contribuent elegir entre dos fórmules: acreditar la diferència de valor de l’immoble a l’adquirir-lo i al transferir-lo; o bé acollir-se a coeficients que l’Estat actualitzarà cada any. Aquest procediment substitueix el que va declarar nul el Constitucional. El text del decret llei destaca la necessitat urgent d’evitar un “buit legal” que “distorsionés el mercat immobiliari” a l’“accelerar operacions immobiliàries per aprofitar la conjuntura de «no tributació» abans que fos aprovada la nova normativa de l’impost”.

tracking