SEGRE

POLÈMICA CONFLICTE DE FRONTERES

Andorra descarta parar el parc fotovoltaic

La planta solar que es construeix des de l'estiu passat al costat de Pal Arinsal podria ser en realitat en territori del Parc Natural, a Lleida, cosa que el Principat rebutja plenament

En primer terme, les basses d'aigua i al fons el parc solar. A la dreta, l'estació d'esquí.

En primer terme, les basses d'aigua i al fons el parc solar. A la dreta, l'estació d'esquí.webcam vallnord-pal arinsal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Andorra “no es planteja” instar l’empresa encarregada d’instal·lar el parc solar del Planell de la Tossa a paralitzar les obres, de manera cautelar, a l’espera de resoldre el conflicte sobre si els terrenys on s’aixeca són en territori andorrà o català. Ho van assegurar ahir fonts oficials del Govern andorrà, que van insistir que l’executiu no disposa “d’informació oficial sobre aquesta polèmica”. El ministre portaveu d’Andorra, Eric Jover, per la seua part, va dir que “no podem parlar de conflicte” perquè “no tenim informació oficial per part de cap administració” ni espanyola ni catalana.

Va afegir que l’executiu andorrà “ha verificat tot el procés i la cartografia que delimita les fronteres” i que ha comprovat que “la infraestructura en qüestió és en territori andorrà”.Fonts oficials dels Agents Rurals van explicar ahir que una vegada estigui llest l’informe cartogràfic que iniciaran demà (divendres) sobre el terreny hi ha tres possibilitats. D’una banda, que les comprovacions determinin que el camp solar s’està construïnt en territori andorrà. Per una altra banda, que es demostri que el terreny és a l’altre costat de la frontera i la instal·lació estigui envaint Catalunya.

En aquest cas, van afegir, s’emprendran accions per denunciar la situació. Finalment, hi ha la possibilitat que el camp solar s’estigui aixecant a cavall dels dos territoris, tal com va passar amb la construcció de les basses d’aigua. En aquest cas seria una “qüestió diplomàtica”, van indicar.El conflicte de fronteres d’ara té antecedents que es remunten a l’any 2008, quan els Agents Rurals ja van detectar els dos sistemes d’emmagatzematge d’aigua que proveeixen la producció de neu artificial de l’estació d’esquí andorrana de Pal Arinsal.

Aquest procediment no va prosperar.

Els Rurals inicien l’anàlisi de la cartografia des de la frontera

Els Agents Rurals es traslladaran demà fins al punt de conflicte a la frontera hispanoandorrana entre Os de Civís i la Massana per dur a terme comprovacions cartogràfiques amb GPS de manera que se certifiqui si el parc solar que es construeix està al costat català o a l’andorrà de la frontera. L’ambaixada d’Espanya a Andorra va remetre un informe sobre aquest conflicte al Govern central, que també ho investigarà.

Tot va començar amb una denúncia sobre aquestes obres fa una setmana.

tracking