SEGRE

FINANÇAMENT TRANSPARÈNCIA

Els ajuntaments, obligats a tenir plans anticorrupció per optar a ajuts de la UE

Comencen a redactar-los per obtenir fons Next Generation || Han d'incloure codis ètics que vetin o regulin obsequis a electes i formació per evitar conflictes d'interessos, entre altres mesures

La Granja d’Escarp opta a ajuts de la UE per a enllumenat.

La Granja d’Escarp opta a ajuts de la UE per a enllumenat.AJUNTAMENT DE LA GRANJA D’ESCARP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuntaments hauran d’aprovar plans contra el frau i la corrupció com a condició per poder acollir-se a qualsevol de les subvencions del fons Next Generation de la Unió Europea. Aquesta planificació haurà d’incloure mesures com adoptar un codi ètic per vetar o regular els obsequis als càrrecs electes, impartir-los formació per evitar conflictes d’interessos i habilitar mitjans perquè la ciutadania pugui denunciar irregularitats de forma anònima, entre d’altres. Alguns consistoris de Lleida han començat a redactar els seus, mentre tramiten de forma paral·lela peticions d’ajuts.

La Torre de Capdella va aprovar redactar aquest pla a començaments de mes. Ho va fer en el mateix ple que va acordar sol·licitar ajuts Next Generation per reduir la contaminació lluminosa. També prepara el seu pla contra el frau la Granja d’Escarp, que opta a fons comunitaris per a panells solars en edificis públics, leds de baix consum als fanals i un vehicle elèctric per a la brigada municipal.

Els municipis disposen de 90 dies per aprovar aquesta planificació. Així ho estableix l’ordre del ministeri d’Hisenda que regula l’accés a aquests ajuts seguint les directrius de la UE. Tanmateix, els consistoris dubten sobre si aquest termini comença a comptar des del moment en què demanen la subvenció o quan aquesta es concedeix.

Per precaució, acostumen a optar per redactar-los immediatament.Els terminis no són l’única qüestió que desperta dubtes entre els ajuntaments a l’hora d’elaborar els seus plans contra el frau. Persisteix incertesa sobre com aplicar algunes de les mesures exigides, com per exemple “una declaració, al més alt nivell” en què l’ens local “es comprometi a lluitar contra el frau”. L’ordre ministerial no aclareix si l’ha d’aprovar en el ple o ha de fer-se des de l’alcaldia.

Aquesta i altres imprecisions de la normativa van quedar de manifest en una jornada telemàtica organitzada ahir per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), sota el títol Les mesures antifrau en els fons europeus. L’entitat municipalista publicarà una guia per facilitar que els consistoris puguin elaborar els seus plans antifrau i puguin optar així als diners de la UE.Alguns ajuntaments lleidatans ja tenen codis ètics, mentre que la Paeria de Lleida ha habilitat una bústia per a denúncies anònimes. Els fons Next Generation han convertit aquestes iniciatives en una qüestió urgent.

L’ACM publicarà una guia per facilitar aquesta planificació

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) publicarà la setmana vinent una guia que facilitarà als ajuntaments l’elaboració dels plans antifrau, necessaris per optar als ajuts Next Generation. Abans que la Unió Europea habilités aquest fons per a la recuperació econòmica després de la pandèmia de la Covid-19, l’entitat municipalista portava ja dos anys treballant a impulsar “plans d’integritat” a fi d’augmentar la transparència i establir mecanismes de prevenció del frau i la corrupció en els ens públics. El document que posarà en mans dels consistoris recull aquest treball previ i, segons l’ACM, permetrà tant complir els requisits de les convocatòries d’ajuts com anar més enllà de l’exigit.

El seu president, Lluís Soler, va assenyalar que, per als consistoris, “l’ètica, la transparència i el bon govern” no són una imposició, sinó que “formen part de l’ADN municipalista”.

tracking