SEGRE

MUNICIPIS CONTRACTACIONS

Almacelles contracta personal sense concurs després de la sentència que va inhabilitar l'alcalde

Dos empleades per a la residència municipal, al cap de tres dies de la resolució judicial contra Ibarz || El govern local ho justifica per motius d'urgència i apunta que el SOC selecciona els candidats

Imatge d’arxiu de la residència municipal d’Almacelles.

Imatge d’arxiu de la residència municipal d’Almacelles.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Almacelles ha contractat personal de forma directa, sense convocar concursos públics, poc després de la sentència que va inhabilitar per aquesta raó l’alcalde, Josep Ibarz. El consistori, a través d’un organisme autònom, va incorporar d’aquesta manera dos treballadores a la residència geriàtrica municipal el 29 d’octubre passat: tres dies després de la resolució contra Ibarz i una setmana abans que aquest dimitís com a primer edil. El govern local defensa aquest procediment.

La residència està gestionada per una fundació municipal. La seua presidenta en funcions, l’edil en el govern Montserrat Arnó (JxCat), va firmar les resolucions per contractar dos gericultoras “amb caràcter d’urgència”. Aquest mateix procediment es va fer servir per incorporar la plantilla 5 persones des del juliol.

La sentència contra Ibarz va qüestionar l’ús reiterat d’aquest tipus de contractes directes entre 2005 i 2015, al considerar que no existien necessitats urgents que impedissin convocar concursos. Arnó va explicar que actualment la fundació recorre al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per cobrir vacants. “Ells seleccionen candidats i ens els envien”, va dir.

Va argumentar que, “ateses les urgents necessitats del centre, s’ha seguit un procediment objectiu de selecció segons criteris del SOC”, i va recalcar que “en cap cas no són contractacions arbitràries”. Ajuntaments com els de la Pobla de Segur, Maldà i Esterri d’Àneu han convocat concursos aquest any per contractar personal per a les seues residències. Les convocatòries dels dos primers incloïen crear borses de treball per inscriure els candidats no seleccionats i poder recórrer-hi per cobrir vacants imprevistes.

Precisament, la plantilla de la residència municipal d’Almacelles reclama una borsa de treball per suplir amb rapidesa baixes i vacances. La normativa estableix concursos i borses de treball com a via prioritària per contractar i només en permet d’altres com a solució puntual davant de situacions d’urgència. Tanmateix, crear i mantenir borses de treball presenta dificultats per a alguns consistoris (vegeu el desglossament).

Proposen crear borses de treball supramunicipals per cobrir places

El col·legi de secretaris, interventors i tresorers de l’administració local a Lleida proposa que la Diputació o els consells comarcals creïn borses de treball supramunicipals a fi de cobrir amb agilitat, eficàcia i transparència les necessitats dels ajuntaments en matèria de personal. Aquestes llistes haurien d’incloure els diferents perfils professionals que requereixen les corporacions locals. El col·legi valora que seria beneficiós per als consistoris, i en especial els dels municipis més petits, amb dificultats per crear les seues pròpies borses de treball i renovar-les quan s’esgoten els candidats inscrits.

Això sol succeir en les professions que presenten una mobilitat professional més gran, com per exemple els vigilants municipals. Així mateix, destaca que aquesta iniciativa afavoriria també que els que busquen una feina en l’àmbit municipal hi puguin accedir sense necessitat de buscar les convocatòries que obre cada municipi i sotmetre’s als processos de selecció de cada un. En lloc d’això, apunta el col·legi, n’hi hauria prou amb passar les proves comarcals o provincials per formar part d’una llista de candidats elegibles a disposició dels ens locals.El col·legi professional va dirigir mesos enrere la seua proposta a la Diputació.

Fonts de la corporació provincial van considerar inviable assumir la creació de borses de treball d’àmbit provincial. En lloc d’això, van apuntar a la possibilitat d’ampliar amb altres perfils professionals el servei d’assistència tècnica (SAT) que actualment brinden els consells als ajuntaments amb fons de la Diputació.

tracking