SEGRE

AIGÜES PROJECTES

El Segarra-Garrigues estrena un banc de terres per agilitzar el regadiu

L'empresa adjudicatària de les obres i la gestió del canal, Aigües Segarra-Garrigues, estrena avui un banc de terres en el qual facilitarà el contacte entre possibles venedors o llogaters de finques amb interessats a comprar o a llogar. Es tracta d'un Marketplace, sotmès a les mateixes regles que segueixen empreses com Amazon i Google.

Gordó i Jové consultaven el banc de terres encara en fase de proves la setmana passada.

Gordó i Jové consultaven el banc de terres encara en fase de proves la setmana passada.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa concessionària del Segarra-Garrigues (Aigües Segarra-Garrigues) estrena avui un banc de terres que té per objectiu posar en contacte interessats a comprar o arrendar finques amb propietaris que vulguin posar-les a disposició de tercers. Es tracta d’un instrument cartogràfic que ha tardat un any a posar-se en marxa i que es regeix per les regles que marquen l’activitat d’empreses com Google o Amazon, anomenades Marketplace.

Seguint aquest model, explica Oriol Gordó, responsable del departament d’adhesions d’ASG i ara també de la nova plataforma online, “nosaltres no podem conèixer el preu de les finques”, només classifiquen les disponibles (el verd caracteritza les ofertes; el blau, la demanda de terra, i el rosa, la coincidència entre els dos) i posen en contacte els interessats. D’entrada, la plataforma (accessible a través del web d’ASG) ofereix les dades cadastrals que ja són públiques i en última instància facilita el contacte d’oferents i sol·licitants si així ho demanen. L’objectiu, explica Miquel Galvarriato, president de la concessionària, és tant crear un instrument llargament reivindicat com desencallar l’adhesió al regadiu, que només es promou quan hi ha un 60% de quòrum a cada sector, una xifra difícil d’assolir en ocasions pel desinterès d’alguns agricultors a afrontar la inversió que suposa la transformació en regadiu.

El banc de terres s’ha anunciat en reiterades ocasions tant des de la Generalitat com des d’altres actors del sector, com cooperatives, sense que per ara hagi prosperat. El Marketplace del Segarra-Garrigues conté també, segons els seus responsables, filtres que permetran descartar projectes que “puguin ser especulatius”. Tampoc “està pensat per a algú que pugui buscar 1.000 hectàrees cultivables”, assenyala Gordó.Per al president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, “fa anys que busquem un instrument d’aquest tipus.

Ajudarà a agilitzar el regadiu”. Actualment hi ha quatre sectors en promoció que se sumaran en els propers mesos a les 21.700 de reg construït.

ASG gestiona 80 hectàrees de finques experimentals

Aigües Segarra-Garrigues (ASG) gestiona en l’actualitat un total de vuitanta hectàrees de finques experimentals, bàsicament concretades en tres zones: Foradada, Agramunt i Castelldans, en les quals conrea cereal, panís, ametllers, tomata i bròcoli, entre altres cultius. ASG també està involucrat en projectes d’investigació i transferència amb diferents grups operatius amb cultius com plantes medicinals i aromàtiques o lleguminoses per al consum humà com cigrons, mongetes seques i soja.L’objectiu és buscar alternatives de cultius rendibles. Entre aquestes finques hi ha l’única en una zona zepa amb reg per comprovar la compatibilitat amb les aus estepàries.

Prop de mig centenar de finques i deu anunciants, en llista d’espera

La plataforma digital que servirà com a banc de terra del Segarra-Garrigues es posa en marxa avui amb 10 anunciants que ja s’han inscrit en el registre d’ASG amb aquesta finalitat. Són 10 interessats per a un total de 46 finques que sumen 79,3 hectàrees brutes, segons la concessionària del canal. ASG es va adjudicar les obres i la gestió del Segarra-Garrigues fa gairebé 20 anys. Durant aquestes dos dècades ha afrontat dos grans reptes que han enfosquit la posada en reg de tota la superfície (68.000 ha): les zepes i, recentment, els grans projectes de fotovoltaiques.

Gordó i Jové consultaven el banc de terres encara en fase de proves la setmana passada.

Gordó i Jové consultaven el banc de terres encara en fase de proves la setmana passada.LAIA PEDRÓS

tracking