SEGRE

TERRITORIS CONFLICTE

Andorra oferiria altres terres, com a compensació territorial, si el parc solar s'ubica a Catalunya

El ministre Jover insisteix tanmateix que es troba dins del Principat

Agents Rurals van visitar el Planell de la Tossa dissabte passat.

Agents Rurals van visitar el Planell de la Tossa dissabte passat.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Andorra valora la possibilitat d’oferir “compensacions territorials” a Espanya si finalment els dos països arriben a la conclusió que part del parc solar que s’està construint al Planell de la Tossa envaeix territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a Lleida. Així ho va assegurar aquesta setmana el portaveu del Govern d’Andorra, Èric Jover, en declaracions a Els Matins de TV3, si bé va continuar insistint que el Planell de la Tossa, on la firma Nord Andorra construeix el camp fotovoltaic més gran del Principat, està “íntegrament” en territori andorrà. Va afegir que si finalment hi ha conflicte, “que per ara no n’hi ha”, va dir, buscaran “altres solucions” a nivell de “fixar la frontera per arribar a un acord favorable per a les dos parts per no haver de desmuntar les plaques fotovoltaiques i que hi hagi un impacte econòmic”, va afegir. El ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, per la seua banda, va assegurar ahir que des del moment en què l’Executiu va tenir coneixement que el parc solar andorrà podria afectar territori espanyol, “els contactes entre aquest ministeri i les autoritats andorranes són proactius i constructius amb l’objecte d’establir una clara delimitació fronterera”.

Van afegir que “ens trobem en una fase de treballs preliminars de verificació exacta dels límits territorials, ja que aquests tenen un vessant tècnic previ per resoldre” i que “aquesta mena de procediments de cooperació és habitual entre estats veïns”. Els Agents Rurals van visitar la zona aquest dissabte passat i van ratificar que gran part del parc solar es troba en territori lleidatà.

Els plafons envaeixen 16.000 m2del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Un informe dels Agents Rurals certifica que el parc solar que s’està construint al Planell de la Tossa envaeix, segons la cartografia catalana, 16.000 metres quadrats del Parc Natural de l’Alt Pirineu, al terme municipal de les Valls de Valira.

Per la seua banda, aquest informe assenyala que uns altres 5.130 metres quadrats són de territori andorrà. No obstant, segons la cartografia d’Andorra, aquest es troba íntegrament al Principat (vegeu SEGRE d’aquest dijous).

tracking