SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGS

El Govern adjudica el regadiu en les últimes 50 ha de l'Algerri-Balaguer

A Arnó, per uns 300.000 €, amb què el canal estaria complet després de 23 anys d'obres

Les plaques solars que la comunitat va construir a la presa per al bombatge de cabals.

Les plaques solars que la comunitat va construir a la presa per al bombatge de cabals.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Acció Climàtica ha adjudicat a l’empresa Arnó Infraestructures SLU les obres per posar en regadiu les últimes 51,67 hectàrees que s’incorporaran a l’Algerri-Balaguer i que tenen cabal assegurat. Van quedar pendents al sector C del reg a causa de la construcció de la variant nord de la capital de la Noguera. D’aquesta forma, es completa la totalitat de la superfície una vegada finalitzada la concentració parcel·lària, segons va explicar el president de la comunitat, Carles Gra.

Són les últimes obres del sistema que tenen un termini d’execució d’un any i suposaran una inversió de 283.227 euros. Començaran a inicis del 2022. Sis empreses van optar a l’adjudicació del projecte que es va licitar per més de 325.000 euros.

D’aquesta forma, la Generalitat posa fi a les infraestructures d’aquest reg que es va iniciar el 1998. L’Algerri-Balaguer rega més de 8.000 hectàrees d’Algerri, Balaguer, Menàrguens, Torrelameu, Albesa i Castelló de Farfanya i estaria definitivament acabat després de més de 23 anys d’obres. L’Algerri-Balaguer ha ajornat incloure en el regadiu 19 hectàrees de diversos pagesos de Menàrguens perquè no se’ls pot donar cabal.

Gra va indicar a l’estiu que les sis bombes del sistema treballen dia i nit per proveir el reg i que ja no hi ha cabal per a més finques. D’altra banda, el canal ha sol·licitat a Pinyana poder utilitzar un tram del seu canal aigües amunt de la central d’Hidrodata per poder portar aigua a la seua àrea de regadiu per gravetat. Pinyana hi està d’acord, però l’Algerri-Balaguer hauria de pagar com un partícip més.

Queda pendent saber si el canal de la Noguera acceptarà aquesta condició.

Moció del PSC per exigir reg de suport a la zepa de la capital

El ple de Balaguer debat dijous una moció del PSC per sol·licitar que la Generalitat compleixi el compromís amb els regants de la zepa de la capital. L’Associació de Propietaris de la Zepa exigeix reg de suport de 1.500 metres cúbics a l’any per garantir la collita del cereal d’hivern.

Més de 1.200 hectàrees d’uns 130 pagesos van quedar excloses de l’Algerri-Balaguer i el 2020 es van garantir contraprestacions que encara esperen. Un reg de suport adaptat seria compatible.

tracking