SEGRE

OBITUARI POLÍTICA

Mor Joan Perelada, alcalde durant 24 anys de la Vall de Boí que va fer universal el romànic

També va estar darrere de la declaració de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial i del programa 'Ribagorça Romànica' || Va deixar la política el 2019 havent dedicat gairebé 3 dècades a la comarca

Perelada (centre) celebrant la declaració del romànic el 2000.

Perelada (centre) celebrant la declaració del romànic el 2000.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Vall de Boí i l’Alta Ribagorça van perdre ahir el seu polític local de més solera, el veterà Joan Perelada, que va ser alcalde durant 24 anys (1995-2019) i president del consell comarcal entre 1999 i 2011. Perelada va morir als 62 anys arran d’un càncer que li va ser diagnosticat fa més d’un any. Les condolences no van trigar a arribar i ho van fer des de tots els àmbits.

L’alcalde del Pont de Suert, Josep Antoni Troguet, va qualificar Perelada com el “revitalitzador” de la comarca. De fet, va ser el gran artífex de la declaració de les nou esglésies romàniques de la vall com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, cosa que va aconseguir a finals de l’any 2000. Va ser una obra coral, que sense ell hauria estat difícil.

Va comptar amb l’ajuda, entre altres, de la periodista Carme Polo, que ahir va recordar el treball incansable de Perelada fins a obtenir un reconeixement que ha servit durant més de dos dècades com a revulsiu cultural i turístic a la Vall de Boí. El vicepresident Jordi Puigneró (Junts), el diputat Òscar Ordeig (PSC) i ERC van lamentar també la pèrdua. A més del projecte sobre el romànic de la Vall, Perelada va estar també al capdavant de la promoció de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Unesco, una candidatura que van presentar Espanya, França i Andorra i la declaració de la qual es va obtenir el desembre del 2015.

Durant aquell temps Perelada va presidir l’associació de municipis fallaires de Catalunya.Perelada era de professió agent forestal, però després d’iniciar-se en la política va aparcar la seua tasca a la conselleria d’Agricultura. La primera candidatura a l’alcaldia de la Vall de Boí la va perdre contra el seu rival Andreu Fantova (CiU), la qual cosa li va forjar la tenacitat per a les següents convocatòries. Es va presentar a l’alcaldia sota les sigles de CiU, PSC i independents (vegeu el desglossament) i ho justificava argüint que sempre va buscar un “paraigua” per a la localitat per a la qual treballava.

Juntament amb les fites de la Unesco, Perelada va estar també darrere de la consecució d’un paquet de fons extraordinaris que el Govern central va consignar en un pla pilot per a l’Alta Ribagorça i la Ribagorça aragonesa. Va ser el programa Ribagorça Romànica, dotat amb 6 M€. Després del seu prolongat pas per la política, en què va destacar també pel suport a l’estació d’esquí de Boí Taüll, va dedicar els darrers anys al balneari de Caldes de Boí, on va exercir la seua última activitat professional.

Una defensa del territori sota diversos paraigües Després d’un primer mandat a l’ajuntament al capdavant d’una candidatura independent amb democristians d’Unió, Perelada es va presentar a les dos següents eleccions al capdavant de llistes de CiU. El 2007, durant el Govern tripartit a la Generalitat, es va presentar com a candidat d’una llista de Progrés Municipal, vinculada al PSC. Des del 2011 va encapçalar candidatures independents.

tracking