SEGRE

CARRETERES OBRES

El túnel de Tresponts, inaugurat però no entrarà en servei fins la setmana que ve

Falta connectar el sistema de control d'emergències || Puigneró assegura que la infraestructura, d'1,3 quilòmetres i entre Organyà i Fígols, també crearà “noves oportunitats” per a l'Alt Urgell

L’exconseller de Territori Josep Rull i Puigneró al túnel amb alcaldes de l’Alt Urgell i alts càrrecs de la Generalitat i el Govern d’Andorra.

L’exconseller de Territori Josep Rull i Puigneró al túnel amb alcaldes de l’Alt Urgell i alts càrrecs de la Generalitat i el Govern d’Andorra.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va inaugurar ahir el túnel de Tresponts, a la C-14 entre Organyà i Fígols, i la millora del traçat d’aquesta carretera fins a Montan de Tost (Ribera d’Urgellet). No obstant, la galeria no estarà oberta fins la setmana que ve. Això es deu que encara queda pendent integrar el sistema de control i emergències amb el centre que el Govern té a Vic, des d’on controlen túnels i carreteres, segons el director general d’Infraestructures de Mobilitat, Javier Flores.

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, va ser l’encarregat d’inaugurar l’obra i va assegurar que els primers vehicles podran circular “a partir de la setmana que ve”. Va definir el túnel, que ha estat en obres quatre anys, com un “eix vertebrador” i que contribueix a convertir Catalunya en un país “connectat”. La reforma ha afectat tres quilòmetres de carretera i ha suposat una inversió de 35,4 milions “molt ben invertits”, va destacar.

La galeria principal té una longitud d’1,3 quilòmetres. La seua posada en funcionament millorarà la seguretat i crearà “noves oportunitats” per a l’Alt Urgell.L’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, va posar en relleu la importància de la vall del Segre com a via de comunicació per creuar el Pirineu i va dir que la construcció del túnel “passarà a la història”. Vilà va qualificar la intervenció d’“ambiciosa” i la va considerar necessària “no només per millorar la seguretat dels viatgers sinó per cohesionar la comarca”.

El primer edil de Fígols i Alinyà, Ignasi Finestres, va recordar que el 80% del túnel pertany al seu municipi, mentre que el 20% restant és d’Organyà. Va assegurar que permetrà “deixar enrere l’època de circular mirant cap a dalt per por que baixessin roques”, va dir.La infraestructura evitarà el pas pel congost de Tresponts en un tram de carretera especialment sinuós. La Generalitat va acordar impulsar la inversió, considerada com la més gran dels últims anys, per donar resposta als ajuntaments de la zona que demanaven una solució als despreniments constants de roques, algunes de les quals de fins a una tona de pes i que han provocat accidents importants.Per la seua part, veïns de l’Alt Urgell van impulsar una plataforma que ha lluitat durant els darrers dotze anys perquè el túnel fos una realitat.

Pepa Reig, la portaveu de la plataforma, es va mostrar “molt satisfeta” i va retre un homenatge a les famílies que han patit accidents a la zona i que a partir de la setmana que ve podran circular per la carretera “sense por”.

tracking