SEGRE

TRANSPORT FERROVIARI

El Suprem ratifica una condemna a Renfe per obstaculitzar una vaga

L'operadora ja suma cinc sentències en contra per aquesta raó a les línies de Lleida

L’Avlo, de color morat, ahir a la seua parada a l’estació Lleida-Pirineus al costat d’un Alvia, un altre tren d’alta velocitat de Renfe. A la dreta, la cabina del maquinista.

L’Avlo, de color morat, ahir a la seua parada a l’estació Lleida-Pirineus al costat d’un Alvia, un altre tren d’alta velocitat de Renfe. A la dreta, la cabina del maquinista.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els litigis contra Renfe per obstaculitzar vagues en les seues línies ferroviàries de Lleida han arribat al Tribunal Suprem, amb una primera sentència que exigeix indemnitzar per aquesta raó un maquinista i el sindicat CGT. Aquesta resolució rebutja un recurs de cassació que l’operadora havia presentat contra una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i condemna en costes l’empresa. La resolució del Suprem ratifica que Renfe va vulnerar el dret de vaga d’un empleat i va obstaculitzar l’activitat sindical dels convocants en una aturada convocada el 2018, a l’encarregar tasques per sobre dels serveis mínims que va fixar la Generalitat.

Rebutja la petició de l’operadora de retirar les indemnitzacions al considerar que, a banda de reparar danys, aquestes tenen també un caràcter “preventiu” i “dissuasiu” per a l’empresa, que acumula ja cinc sentències en contra per vulneració del dret de vaga a Lleida. La primera sentència contra Renfe per vulnerar el dret de vaga a Lleida va ser, precisament, la que ara ha arribat al Tribunal Suprem. La decisió en primera instància va reconèixer la infracció de l’operadora, però no va fixar cap mena d’indemnització, ni per a l’empleat ni tampoc per al sindicat.

CGT va presentar un recurs i, a finals del 2020, el TSJC va establir per primera vegada indemnitzacions.Sentències posteriors per altres casos similars han inclòs també aquest tipus de compensacions, amb quanties cada vegada més altes. Les primeres van ser de poc més de sis mil euros i les últimes doblen aquesta quantitat per als treballadors. En el cas del sindicat, les últimes ascendeixen uns 25.000 euros.

A l’hora de fixar la suma a pagar, els tribunals tenen en compte la “reincidència” per part de Renfe.

tracking