SEGRE

PANDÈMIA RESTRICCIONS

Controls aleatoris de mossos i policies locals pel passaport Covid

La Policia Local no ha imposat cap sanció a Lleida ciutat || Fins ara només acudien a restaurants quan eren requerits i amb l'objectiu de mediar

Comprovació d’un certificat Covid a Lleida.

Comprovació d’un certificat Covid a Lleida.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals han començat a fer inspeccions aleatòries per comprovar l’ús correcte del certificat Covid-19 en restaurants, gimnasos o residències, segons va anunciar ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Ho fan després d’una primera fase d’adaptació i, segons Plaja, fins a la data no s’han produït “incidències remarcables” per l’ús del passaport. A Lleida, la Guàrdia Urbana fins ahir al migdia no havia obert actes sobre aquest assumpte.

Fonts de la Paeria van afirmar que la Policia Local fins ara no actuava d’ofici i només acudia a restaurants en el cas de ser requerits per algun incident i amb l’objectiu de mediar. En la mateixa línia es va expressar un portaveu dels Mossos d’Esquadra, que va indicar a aquest diari que no consten denúncies en aquest sentit. Val a recordar que són els responsables i els empleats dels establiments els encarregats de comprovar que els clients acreditin que tenen el certificat Covid.Precisament, la Generalitat també va anunciar ahir la pròrroga de dos setmanes més de totes les mesures vigents, entre les quals s’inclou l’ús del certificat Covid en determinats sectors, per a la qual cosa es necessita l’aval que ja ha donat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), sense preveure ampliar-lo a nous àmbits.

Quan va entrar en vigor, Interior va explicar que se sancionaria aquells establiments que no el demanin, en aplicació del decret llei 30/2020 del 4 d’agost pel qual s’estableix un règim sancionador específic per l’incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la Covid. Segons el decret, les sancions poden ser lleus, que van dels 100 als 3.000 euros; greus, dels 3.001 als 60.000, i molt greus, fins als 600.000 euros. D’aquesta forma, es passa de les tasques d’informació i divulgació a portar a partir d’ara controls aleatoris per garantir-ne el compliment.

Controvèrsia amb les sancions dels estats d’alarma

? Les multes per les restriccions imposades durant els estats d’alarma han generat controvèrsia. Així, mentre que s’han anul·lat les sancions del primer estat d’alarma, les del segon van ser avalades per la justícia. Al juliol, el Tribunal Constitucional (TC) va declarar la inconstitucionalitat de la mesura que va obligar a confinar la població al principi de la pandèmia durant el primer estat d’alarma, entre 14 de març i el 21 de juny del 2020.

A Lleida, la Generalitat va anunciar que tornaria l’import de les 8.000 multes que s’han pagat i la resta serien anul·lades. En canvi, a mitjans de novembre, el TC va avalar les sancions del segon estat d’alarma –entre el 9 de novembre del 2020 i el 9 de maig del 2021–. A les comarques lleidatanes es va tractar de 12.000 denúncies.

tracking