SEGRE

TECNOLOGIA COMUNICACIONS

Fibra òptica per a 164 municipis de Lleida

L'Estat atorga 7,7 milions a Telefónica per impulsar el desplegament de la seua xarxa a les comarques lleidatanes i dotar 32.253 habitatges de connexió a internet d'alta velocitat

Un dels pals amb fibra òptica a Vallcalent.

Un dels pals amb fibra òptica a Vallcalent.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat ha atorgat una subvenció de 7,7 milions a Telefónica perquè l’operadora ampliï la seua xarxa de fibra òptica en 164 municipis de les comarques lleidatanes. Són localitats que ara no tenen accés a aquesta tecnologia, o bé es limita a una única empresa. L’aportació estatal subvencionarà el 42% d’un projecte de 18,2 milions que preveu dotar d’accés a internet d’alta velocitat 32.253 habitatges a les comarques de Lleida.

El projecte de Telefónica per a les comarques lleidatanes és un dels tres a Catalunya i 52 en el conjunt d’Espanya que es beneficiaran d’ajuts del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern espanyol per estendre l’accés a internet de banda ampla. Suposarà una inversió total de 479 milions d’euros, entre ajuts públics i aportacions de les operadores. A l’hora d’atorgar les subvencions, l’Estat ha donat prioritat a les propostes que inclouen territoris l’accés dels quals a internet no arriba a una velocitat de 30 Mbps ni existeixen plans per assolir-lo en tres anys.

També prioritza les que només la tenen de mans d’una sola empresa i no hi ha previsió que això canviï en els pròxims tres anys. D’altra banda, el Govern central estudia impulsar altres tecnologies per als municipis on resulti inviable instal·lar cables de fibra òptica.Al marge d’aquesta iniciativa, la Generalitat desplega la seua pròpia xarxa de fibra òptica pública en col·laboració amb les quatre diputacions catalanes, a fi de garantir l’accés a internet d’alta velocitat a tots els municipis. En el cas de Lleida, el Govern català ha dut a terme part del desplegament previst, sovint seguint el traçat de la seua pròpia xarxa de carreteres.

En canvi, la part que correspon a la Diputació encara no s’ha iniciat. Després de més d’un any de retard, espera treure a concurs les primeres obres.

tracking