SEGRE

ESNOTICIA

La vacunació a nens començarà pels d'onze anys a partir del dimecres 15

Sanitat ha donat llum verda a vacunar contra la Covid nens de 5 a 11 anys, prop de 31.000 a Lleida, amb dos dosis de Pfizer separades per vuit setmanes. Catalunya preveu començar a partir del 15 de desembre amb els que tenen 11 anys. En paral·lel, l'augment d'ingressats ha obligat l'hospital Arnau a suspendre operacions per setena vegada.

Terceres dosis a sanitaris. Els sanitaris de l’Arnau estan rebent la dosi de reforç a l’edifici polivalent.

Terceres dosis a sanitaris. Els sanitaris de l’Arnau estan rebent la dosi de reforç a l’edifici polivalent.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió de Salut Pública va aprovar ahir la vacunació contra la Covid a nens d’entre 5 i 11 anys, a qui s’administrarà dos dosis de Pfizer en un interval de vuit setmanes, per contribuir a incrementar la resposta immune.

A Lleida afecta gairebé 31.000 de menors i el Govern preveu començar a partir del 15 de desembre amb els d’11 anys i seguir de major a menor edat. L’arribada de les vacunes pediàtriques està prevista per al 13 de desembre i al llarg del mes Espanya rebrà 1,3 milions de dosis, i al gener, dos milions. El ministeri de Sanitat i les comunitats han acordat que la campanya començarà a partir del dia 15.

La Comissió va destacar la importància de la vacunació no només per la malaltia, sinó també davant de les possibles afeccions en el futur, com la Covid persistent. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va garantir que “quan arribin les vacunes, la campanya no es demorarà i l’inici serà ràpid”, però no va concretar si es farà a les escoles. Amb tot, va recordar que a Catalunya “hi ha un precedent que és com s’han vacunat els de 12 anys, que va ser demanant cita prèvia”.Per la seua part, el director de l’OMS a Europa, Hans Kluge, es va mostrar a favor de la vacunació infantil, ja que “no només redueix el seu paper en la transmissió de la Covid, sinó que també els protegeix de la gravetat pediàtrica”.

D’altra banda, va dir estar en contra d’exigir la vacunació obligatòria, que hauria de ser l’“últim recurs”. En aquest moment, els menors de 12 anys són el grup d’edat amb més incidència acumulada de casos de Covid i la vacunació disminuirà els contagis i la transmissió en el seu entorn. Precisament, als centres de Lleida hi ha 2.357 alumnes confinats i el col·legi de Vinaixa està tancat fins dimarts.En un altre ordre de coses, l’aplicació del passaport Covid motiva molta gent a vacunar-se i a Lleida s’han triplicat l’administració de primeres dosis en un mes, al passar de 687 a 2.352 de setmanals.

A Catalunya s’ha passat d’11.370 a 36.266. L’augment dels ingressos hospitalaris a l’Arnau de Vilanova per la Covid ha obligat el centre a suspendre operacions no urgents per setena vegada en aquesta pandèmia. Entre l’Arnau i el Santa Maria, ahir hi havia 55 ingressats per les Covid (+1), dels quals 9 eren a l’UCI (-3), a banda de 338 pacients més hospitalitzats per altres patologies, onze a l’UCI.

Així, s’anul·len les operacions de les tardes i només es faran les que no requereixen ingrés, les oncològiques i les urgents. Fonts de l’ICS a Lleida van detallar que la mesura durarà “mentre hi hagi una alta ocupació de malalts amb Covid hospitalitzats”. Segons el CatSalut, a l’octubre hi havia 8.136 pacients del pla de Lleida esperant per a una intervenció quirúgica, mil més que a finals del 2020 (vegeu SEGRE d’ahir).El nombre d’ingressats per la Covid també va augmentar a Catalunya en 47 persones, amb 795, de les quals 175 eren a l’UCI (-6).

Salut va notificar 1.626 contagis, 151 a Lleida i 22 al Pirineu, i quatre morts, cap a la província. A les comarques de muntanya, els ingressats continuaven sent quatre. Pel que fa als indicadors, el risc de rebrot va créixer a Catalunya fins als 452 punts (+28), fins als 652 (+34) a Ponent i fins als 544 (+68) al Pirineu.

Perilla el 2022 l’IVA reduït en mascaretes

Les mascaretes quirúrgiques podrien pujar de preu a partir de l’1 de gener del 2022 al deixar d’aplicar-se l’IVA superreduït del 4%, quan venç el decret que en regula el preu, però la portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, va dir que “hi ha marge” per mantenir-lo abaixat. La UE va aprovar ahir donar més llibertat per fixar els tipus d’IVA, inclòs el reduït.

Barrejar vacunes fa que siguin més efectives

L’Agència Europea de Medicaments i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties recolzen combinar diferents vacunes, ja que “s’ofereix una resposta immunològica reforçada”.

Brussel·les insisteix en la vacuna obligatòria

L’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, va insistir ahir que és “important” debatre la vacunació obligatòria, com ja va expressar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Tanmateix, el portaveu de Von der Leyen va dir dilluns que no es treballa en cap proposta per valorar-ho.

Els EUA desaconsellen viatjar a Andorra pel virus

EUA va recomanar ahir evitar els viatges a països com Andorra, França i Portugal al considerar-los zones d’“alt risc” davant de l’augment de la Covid.

Crespín dona positiu en coronavirus

El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va publicar en xarxes socials que ha donat positiu, però que està vacunat i es troba bé.

Fauci diu que l’òmicron és menys greu que la delta

L’epidemiòleg en cap dels EUA, Anthony Fauci, va dir ahir que les evidències preliminars indiquen que la variant òmicron és menys greu que la delta.

tracking