SEGRE

AGRICULTURA TEMPORAL

Només el 35% dels pagesos que opten a ajuts per oliveres danyades pel Filomena els cobrarà

Les sol·licituds acceptades inclouen el 16% de la superfície en què els agricultors van declarar desperfectes || Les subvencions atorgades sumen una mica més d'un milió a Catalunya, la majoria per a Lleida

Un dels talls de la carretera C-12 a Flix dels afectats pel temporal Filomena.

Un dels talls de la carretera C-12 a Flix dels afectats pel temporal Filomena.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot just un de cada tres agricultors lleidatans que opten a ajuts per recuperar explotacions d’oliveres danyades pel temporal Filomena el gener del 2021 rebrà aquests fons de la Generalitat. El departament d’Acció Climàtica va acceptar donar tràmit a 352 peticions, mentre que d’altres ni tan sols el van iniciar al no reunir els requisits o desistir-hi els sol·licitants. Els finalment aprovats a Lleida són 123, un 35% dels que el Govern va qualificar com a admissibles, segons dades de la conselleria.

Les subvencions atorgades per a les comarques lleidatanes sumen una mica més d’un milió d’euros. És la major part dels 1,2 milions assignats a pal·liar danys per la borrasca en el conjunt de Catalunya. Tanmateix, la conselleria va advertir que, d’aquesta quantitat, cal restar 200.725 euros en el conjunt del territori català, al descomptar els que no assolien el mínim de 300 euros o superaven el límit de 20.000, i també les indemnitzacions pagades per pòlisses d’assegurança agràries.L’aportació del Govern es limitarà als danys al 16% de la superfície que els seus propietaris van declarar com a afectada a Lleida.

Es concediran subvencions per a una extensió de 1.021 hectàrees, quan les diferents sol·licituds en sumaven més de 6.000 al Segrià, les Garrigues, el Pla, l’Urgell i la Segarra (vegeu el quadre).En el conjunt del territori català optaven a aquests ajuts 7.852 hectàrees d’oliveres, de les quals la Generalitat atorgarà ajuts a 1.205. Les prop de 200 hectàrees que les cobraran fora de les comarques lleidatanes es reparteixen entre 170 peticions de subvencions aprovades al Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. En tots els casos, les subvencions eren per a explotacions amb afectacions de més del 30% derivades del temporal.

Per la seua part, el Consell de Ministres va aprovar firmar un conveni amb la Generalitat en virtut del qual aportarà 877.000 euros per pal·liar danys derivats del temporal Filomena.

Malestar a l’haver-hi molts exclosos i menys diners dels esperats

Agricultores a l’espera dels ajuts de la Generalitat han manifestat el seu malestar davant del resultat de la convocatòria, al considerar que són moltes les sol·licituds que han estat rebutjades i que la quantia de les acceptades queda per sota de les expectatives. En aquest sentit, afectats van recordar que el cobrament de les subvencions del departament d’Acció Climàtica està subjecte a la contractació d’assegurances per a les explotacions agràries, un cost que alguns consideren excessiu en relació amb la quantia dels ajuts que els ofereix la Generalitat.

Val a recordar que, entre els mesos de febrer i març d’aquest any, desenes d’agricultors afectats pel temporal van protagonitzar van protagonitzar protestes per reclamar ajuts i expressar el seu rebuig a condicions al rebre-les que consideraven inassumibles. Entre aquestes van destacar successius talls de la carretera C-12 al seu pas pel municipi de Flix.

tracking