SEGRE

AGRICULTURA TEMPORAL

Afectats pel Filomena recorreran els peritatges i preparen protestes

Els sindicats agraris veuen “arbitrària” la valoració de danys || Arran de la resolució que exclou el 65% dels pagesos que van demanar ajuts per recuperar oliveres

Diversos pagesos a la finca sense ajuts que Jordà va visitar per comprovar els danys del temporal.

Diversos pagesos a la finca sense ajuts que Jordà va visitar per comprovar els danys del temporal.PERE ROQUÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els sindicats agraris Asaja, UP i JARC, a més de la Federació de Cooperatives de l’Oli i l’ajuntament de Bovera, recorreran els peritatges dels danys pel temporal Filomena que han dut a terme tècnics de la conselleria d’Acció Climàtica. Les seues valoracions han exclòs més de 65% dels pagesos que optaven a subvencions per recuperar explotacions d’oliveres danyades, i les peticions acceptades inclouen tan sols el 16% de la superfície en què els agricultors van declarar desperfectes (vegeu SEGRE d’ahir). Les organitzacions agràries veuen “arbitràries” les valoracions del Govern i insuficient el milió d’euros atorgat en ajuts.

Segons Pere Roqué, d’Asaja, el peritatge ha estat arbitrari i tardà, ja que es va fer a l’estiu “i fa la sensació que no està fet per professionals”. Roqué va citar com a exemple una finca danyada a la Granadella, on Agroseguro va valorar els desperfectes en més del 40% “mentre que la taxació dels tècnics de la conselleria va ser de zero”. Va apuntar també el cas d’una parcel·la a Bovera on la consellera, Teresa Jordà, va acudir a comprovar en persona els danys pel temporal i que s’ha quedat sense ajuts (vegeu el desglossament).

“Exigim una rectificació, altrament tornarem a organitzar mobilitzacions i a tallar la C-12”, va concloure.En aquest mateix sentit es va manifestar Òscar Acero, alcalde de Bovera, un dels municipis més afectats pel Filomena. Va assegurar que compta amb el suport de la Federació de Cooperatives de l’Oli. Per la seua part, Joan Calam, de JARC, va assenyalar que “hi ha un gran malestar i reclamarem la revisió dels peritatges”.

JARC calcula que, en realitat, han quedat denegades 340 peticions i critica que només es destini un milió a indemnitzacions quan hi havia un fons de 5 milions. “És inaudit que hi hagi finques que han cobrat ajuts amb menys perjudicis que algunes que han quedat fora”, va recalcar.Per la seua part, Ramon Bonet, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos (UP) a les Garrigues, va indicar que sol·licitaran un contraperitatge i presentaran un recurs a la delegació de la conselleria a Lleida, davant les nombroses peticions que han quedat fora. “La valoració s’ha fet sobre un mínim del 30% d’afectació i hi ha casos que han quedat fora dels ajuts amb un càlcul del 29%.

Això demostra que el peritatge està mal fet”, va dir.

Una finca que va visitar Jordà es queda sense subvencions

Pagesos afectats pel Filomena es van reunir ahir en una finca de Bovera, propietat de Miquel Maria, que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va visitar al gener per comprovar en persona els danys que havia ocasionat el temporal. Aquesta finca s’ha quedat mesos després sense ajuts perquè els pèrits van valorar que no hi havia perjudicis.

Segons Asaja i fonts del municipi, Jordà va observar abundants desperfectes durant la seua visita. Tant l’organització agrària com l’ajuntament van incidir que això demostra deficiències en el peritatge. Fa gairebé un any la conselleria va xifrar en més de 34.600 les hectàrees d’oliveres danyades a Lleida pel temporal, el 75% de les de Catalunya.

Unes 24.000 tenien una afectació del 60% per ruptura de branques.

tracking