SEGRE

AGRICULTURA TEMPORAL

Cinc pobles més rebutgen els peritatges del Filomena

La Granadella, l'Albi, Bellaguarda, Granyena i Maials se sumen a Bovera || La conselleria assegura que la valoració és correcta

Pagesos de Bovera reunits dimecres en una finca afectada.

Pagesos de Bovera reunits dimecres en una finca afectada.PERE ROQUÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc ajuntaments més es van afegir ahir a les queixes de Bovera, els sindicats agraris Asaja, UP i JARC i la Federació de Cooperatives de l’Oli pels peritatges dels danys del temporal Filomena del gener passat (vegeu SEGRE d’ahir). Són la Granadella, l’Albi, Bellaguarda, Granyena de les Garrigues i Maials. L’alcalde d’aquesta última localitat, David Masot, va assegurar que com a primer edil i president del consell del Segrià reclamarà a Acció Climàtica que es repeteixin les valoracions “ja que molts expedients no s’han fet correctament”.

De fet, a Maials hi ha pagesos amb finques a Llardecans i Bovera afectades per la nevada que han quedat excloses. Els alcaldes que critiquen aquesta situació van plantejar les seues queixes ahir al consell d’alcaldies de les Garrigues, que també demanarà que es revisin les taxacions. Al contrari, hi ha poblacions com Vinaixa o el Soleràs on els agricultors estan satisfets.

“Això només demostra la disparitat de criteris amb què s’ha valorat”, assegura el tinent d’alcalde de l’Albi, Adrià Vives. Insisteix que algunes finques han rebut compensacions mentre que altres amb el mateix nivell de perjudici han quedat excloses. La resolució de la conselleria exclou el 65% dels pagesos que van sol·licitar ajuts per recuperar les oliveres i preveu un milió en compensacions, xifra que els crítics veuen insuficient.Per la seua part, el secretari d’Agenda Rural de la Generalitat, Oriol Anson, va garantir que els peritatges són correctes i que el criteri dels tècnics ha estat igual per a tothom.

No obstant, va indicar que els qui no estan conformes tenen temps per recórrer i que estudiaran totes les reclamacions. Va recordar que hi havia d’haver un mínim del 30% de superfície afectada a les finques per cobrar, i va apuntar que potser la finca visitada per la consellera, Teresa Jordà, no va arribar a aquest percentatge. Va remarcar la seua sorpresa pels pocs que van sol·licitar ajuts, “la qual cosa demostra que l’afectació no va ser tan gran com en principi es va pensar”.

tracking