SEGRE

INFRAESTRUCTURES VIES

La Generalitat destinarà 12 milions a evitar despreniments a les seues carreteres a Lleida

També farà un seguiment de les àrees on apreciï un major risc per a la circulació de vehicles

Imatge d’arxiu de l’estabilització del talús de la C-13 a Llavorsí a començaments del 2020.

Imatge d’arxiu de l’estabilització del talús de la C-13 a Llavorsí a començaments del 2020.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat invertirà en els propers quatre anys més de 12 milions d’euros en treballs de manteniment de talussos, terraplens i ponts de la xarxa viària de la seua titularitat a Lleida, tant a les comarques del pla com del Pirineu, que sumen més de 1.500 quilòmetres de vies principals i secundàries. L’objectiu és garantir la seguretat viària i evitar despreniment de roques i pedres a sobre de les calçades. Més de sis milions correspondran als contractes per a ponts i estructures, mentre que els altres sis milions són per als talussos i terraplens, que han estat adjudicats a la unió d’empreses UTE Actius Geotècnics Lleida.

En el conjunt de Catalunya, el departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori destinarà prop de 60 milions d’euros a aquestes obres durant els propers quatre anys. Aquestes actuacions, segons van informar des de la conselleria, inclouen tant el control i el seguiment de les carreteres com actuacions concretes per estabilitzar zones amb més risc geològic. “La prioritat d’aquests concursos és actuar en la conservació d’estructures i actius geotècnics”, van indicar.

Van apuntar que actualment en el conjunt de la xarxa viària del Govern hi ha més de 3.000 estructures i 20.000 talussos susceptibles de registrar allaus i despreniments que afectin la circulació de vehicles. Es tracta d’incidències de diversa entitat, que van des de petites pedres i roques a les calçades fins a esllavissades més greus que arriben a tallar la circulació als principals eixos de comunicació. Van afegir que aquest tipus de contractes “més específics” permeten actuar amb una major precisió que amb els contractes genèrics de manteniment de carreteres que s’han portat a terme fins a l’actualitat, i permetran incrementar l’esforç inversor.

El 2019, a les comarques de Lleida es van registrar almenys 120 despreniments de roques i pedres sobre carreteres de la demarcació, la majoria a la Noguera i el Jussà, mentre que en el conjunt de Catalunya se’n van comptabilitzar 188, segons les dades del departament de Territori. També hi ha hagut altres esllavissaments al llarg dels últims dos anys.

La caiguda de roques ha afectat els principals eixos viaris lleidatans

Els principals eixos viaris de comunicació de les comarques de Lleida, tant de l’Estat com de la Generalitat, han patit en els últims anys incidents ocasionats per la caiguda de pedres, des de l’N-260 (Eix Pirinenc) i l’N-230 fins a la C-13, la C-28 i la C-14, entre d’altres.

El 2019 es van comptabilitzar 120 allaus, en gran part per la DANA, que va afectar greument les comarques del pla, sobretot la xarxa secundària de carreteres i accessos a pobles. Una de les carreteres més afectades va ser la C-13 al seu pas per Llavorsí, en plena campanya nadalenca, quan un despreniment de pedres va tallar la calçada. El 2018 hi va haver 115 allaus, en un any rècord de pluja a Catalunya, i 47 a les comarques de Lleida, en vies de la Generalitat.

Aquell any, dos persones van morir com a conseqüència d’un gran esllavissament a la carretera de la Diputació entre els municipis de Sant Esteve de la Sarga i Castell de Mur.

tracking