SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

La Torre de Capdella es queda una església en ruïnes per evitar que s'ensorri

El bisbat d'Urgell accedeix a entregar-la a l'ajuntament, que la rehabilitarà

L’església de Sant Jaume d’Envall, que el bisbat ha accedit a cedir a l’ajuntament.

L’església de Sant Jaume d’Envall, que el bisbat ha accedit a cedir a l’ajuntament.J. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de la Torre de Capdella s’ha convertit en el propietari de l’església abandonada del poble d’Envall. El temple de Sant Jaume, tancat des de fa dècades, està actualment en ruïnes i el consistori ha pactat amb el bisbat d’Urgell la cessió de l’immoble com a primer pas per evitar que s’esfondri. L’alcalde, Josep Maria Dalmau (ERC), va explicar que les primeres obres es concentraran a impedir que l’edifici es desplomi i que posteriorment pensaran quin ús donar a aquesta peça del patrimoni històric local.

El consistori ja va fer dècades enrere obres per consolidar el campanar, mentre que els veïns d’Envall, agrupats en una cooperativa per reviure el poble després que quedés abandonat als anys setanta, també van portar a terme treballs per rehabilitar l’immoble. Malgrat tots aquests esforços, el deteriorament de part de l’edifici va portar el consistori a obrir un expedient de ruïna i instar el bisbat a fer les reparacions necessàries. En cas contrari, el consistori va advertir que les faria de forma subsidiària, amb càrrec a la diòcesi.

Finalment, totes dos parts van acordar la cessió de l’edifici al municipi. El bisbat va posar com a condició que els futurs usos de l’antic temple estiguin “d’acord amb la moral catòlica”. El ple del mes de novembre passat va ratificar l’acord de cessió.

Val a recordar que durant molts anys l’ajuntament de la Torre de Capdella ha obtingut ajuts públics i ha dut a terme obres per preservar la gran majoria de les esglésies del municipi.

tracking