SEGRE

REPORTATGE MOBILITAT

Andorra sobrevolarà els embussos

Vol alleujar la congestió de les seues carreteres amb un sistema de transport públic basat en un tramvia i una xarxa de telecabines, un dels quals fins a l'aeroport de la Seu || Arran del creixent trànsit a la xarxa viària que amenaça la mobilitat al país i el seu èxit com a destinació turística

Cues quilomètriques per anar a Andorra que van arribar a l’N-260 durant el passat pont de la Puríssima, una situació freqüent en festius i vacances.

Cues quilomètriques per anar a Andorra que van arribar a l’N-260 durant el passat pont de la Puríssima, una situació freqüent en festius i vacances.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un telecabina des de l’aeroport de la Seu fins a Sant Julià de Lòria, un tramvia des d’allà fins a Escaldes-Engordany i dos línies més de transport per cable per connectar aquesta última parròquia amb les d’Encamp i la Massana. Aquest és el projecte del Govern d’Andorra per sobrevolar els embussos, cada vegada més freqüents tant a les carreteres del país com a la frontera amb l’Alt Urgell. Exemple d’això són les cues quilomètriques durant el passat pont de la Puríssima.

La xarxa viària del Principat acull 337.000 desplaçaments diaris (la major part, 224.000, en vehicles particulars) i tot apunta que la tendència seguirà a l’alça i arribarà a 400.000 el 2030. Això posa en perill la mobilitat al país i el seu èxit com a destinació turística. “Si volem seguir rebent turistes no podem continuar sotmetent la xarxa viària a tanta pressió”, afirma el ministre de Presidència, Economia i Empresa andorrà, Jordi Gallardo.

La seua aposta, avalada per estudis que la consideren viable, pretén “protegir l’experiència dels turistes” i la qualitat de vida dels residents, implantant nous mitjans de transport públic com a alternativa a les carreteres que ja funcionen en altres països d’Europa i Amèrica (vegeu el desglossament).La inversió necessària per fer realitat la totalitat del projecte s’estima en 381 milions d’euros, que el Govern andorrà preveu afrontar mitjançant concessions i obtenint ajuts d’ens internacionals. En l’escenari més optimista, les primeres obres s’esperen “abans de 7 anys”, segons el ministre. Una vegada en marxa, es preveu que el sistema transporti un màxim de 21 milions de passatgers a l’any, una xifra suficient per facilitar la mobilitat al país.

El cost per aconseguir-ho, a més del que suposaran les obres, és un dèficit d’explotació que s’assumeix com a inevitable i s’estima entre 6 i 12 milions d’euros a l’any.

Una obra que exigirà arribar a un acord amb Espanya

Malgrat que la connexió per cable entre l’aeroport de la Seu i Andorra figura en l’estudi com a tram 1 del futur sistema de transport públic del Principat, en realitat es planteja com l’últim a executar-se. Per al ministre Gallardo, la prioritat és evitar el col·lapse de la mobilitat interna del país, que ja presenta nombrosos punts negres a les parròquies centrals.

Per aquesta raó, el primer pas per a l’Executiu andorrà seria la construcció del tramvia entre Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Gallardo va apuntar que “és l’etapa més senzilla des del punt de vista tècnic” i també la que donaria una alternativa per a la mobilitat “en el tram més col·lapsat” de la xarxa viària del país. A aquesta infraestructura la seguirien les línies de transport per cable des d’Escaldes fins a les parròquies d’Encamp i la Massana, amb els traçats encara per determinar.Pel que fa al telefèric fins a l’aeroport de la Seu, Andorra no pot construir-lo de forma unilateral.

Fer-ho requeriria un acord polític amb el Govern espanyol. El Principat ho condiciona a més que l’activitat de l’aeroport “vagi a l’alça i faciliti l’arribada de turistes més enllà del mercat espanyol”.

Tolosa, Londres i altres ciutats com a model per al Principat

El Govern andorrà ha pres com a model ciutats europees com Londres o Tolosa.

A la capital britànica funciona tant el transport per cable com el tramvia, mentre que la ciutat occitana té una extensa xarxa de tramvies i un telefèric en construcció. El Principat pren també com a referència països com Bolívia, on una desena de línies de transport per cable donen resposta a les necessitats de mobilitat en terreny muntanyós.Andorra planteja un sistema mixt, segons el qual els telefèrics cobreixen tres dels quatre trams previstos. El Govern andorrà ho considera el mitjà de transport “més net”, sobretot pel que fa a emissions.

L’únic tram de tramvia, entre Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, és perquè el desenvolupament urbanístic de la zona no permet disposar pilones per als cables en llargues línies rectes.

tracking