SEGRE

MUNICIPIS ENERGIES RENOVABLES

Calefacció central amb biomassa per a edificis públics i cases a Llavorsí

La primera fase inclourà equipaments i després el sistema s'estendrà a habitatges

Les rases per on discorreran els tubs de la instal·lació.

Les rases per on discorreran els tubs de la instal·lació.J.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Llavorsí ha iniciat les obres d’un sistema de calefacció compartida, amb una caldera de biomassa que escalfarà i subministrarà aigua calenta als edificis públics de la població. Inclourà l’ajuntament i oficines municipals, el col·legi públic i el seu menjador, el parc dels bombers, el Centre d’Assistència Primària (CAP), el centre de rehabilitació i les dependències del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es tracta d’una primera fase que suposarà una inversió de 441.000 euros i compta amb ajuts dels fons Feder de la UE i de la Diputació.

L’alcalde, Josep Vidal, va explicar que estaran llestes en tres mesos i que, en una etapa posterior, també donarà servei als habitatges dels veïns que ho sol·licitin.En l’actualitat, tots els equipaments públics de Llavorsí tenen calefacció elèctrica. Això suposa una despesa anual molt important en factures de la llum, que s’ha accentuat en els últims mesos amb augment de les tarifes. “La posada en marxa del nou sistema comportarà un estalvi significatiu, ja que ara la despesa en electricitat és gairebé inassumible”, va assegurar Vidal.

El consistori xifra la despesa actual en uns 30.000 euros i es calcula que l’estalvi serà del 60%.Una vegada finalitzi aquesta primera fase de les obres, l’ajuntament de Llavorsí estendrà aquest sistema de calefacció (conegut com district heating) també a habitatges, ja que, segons l’alcalde, “tenim matèria primera garantida i l’estalvi energètic a les llars serà també important”.Llavorsí se suma a altres poblacions del Pirineu on també s’han instal·lat i es preveuen calderes de biomassa com són la Seu d’Urgell, la Pobla de Segur, Solsona, Salàs de Pallars, el Pont de Suert o Vielha, entre altres.

tracking