SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Primeres plantes solars a Lleida que eviten exigències del Govern al tramitar-les l'Estat

Superen els 50 MW de potència, el límit a partir del qual l'autorització passa a ser competència estatal || Plaques fotovoltaiques en nou municipis de l'Urgell i el seu entorn, agrupats en només dos projectes

Els treballs aquesta setmana en una de les torres del parc eòlic de Solans.

Els treballs aquesta setmana en una de les torres del parc eòlic de Solans.EOLIA TARRACO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa sevillana Green Tie Capital tramita a l’Urgell i el seu entorn projectes per a dos grans centrals solars, les primeres a Lleida que evitaran les exigències del nou decret llei de renovables de la Generalitat. El promotor no haurà de complir condicions com informar els ajuntaments, firmar acords amb els amos d’almenys la meitat del sòl que ocuparan les plaques fotovoltaiques o oferir al territori la possibilitat d’adquirir una part de les futures plantes. Això es deu que la seua potència supera els 50 MW, el llindar a partir del qual l’autorització passa a ser competència de l’Estat.

El Govern espanyol no exigeix cap dels requisits que el Govern va aprovar l’octubre per donar llicència a instal·lacions d’energies netes. Els projectes de Green Tie Capital agrupen diverses instal·lacions de panells solars disseminades en 9 municipis de l’Urgell i la Conca de Barberà. Un és a Ciutadilla, on està previst desplegar 56.264 plaques fotovoltaiques al costat de la C-14.

Sumarien 32 MW, una potència que, per si sola, exigiria demanar l’autorització a la Generalitat i complir les seues condicions. Tanmateix, el promotor la presenta com a part del projecte BCN Solar 2, juntament amb altres instal·lacions que sumen 72 MW. D’aquesta manera, el tràmit passa a ser de competència estatal.

Tant aquest expedient com el de BCN Solar 1 (147 MW) inclouen uns tres quilòmetres de línies d’alta tensió a Vallbona de les Monges.Agrupar en grans projectes panells solars separats per diversos quilòmetres de distància és una mica inèdit a Lleida. Fins ara l’habitual era just el contrari: fragmentar vastes superfícies de plaques fotovoltaiques i molins en diversos projectes, tots per sota dels 50 MW, encara que ocupessin terrenys limítrofs i compartissin línies elèctriques. Això solia atribuir-se al fet que el tràmit estatal es considerava més complex que el català, cosa que el nou decret del Govern ha canviat.L’Estat tramita també a Lleida el parc eòlic de Suró, amb molins a la Segarra.

La seua autorització continua en curs davant més de 20 projectes per a aerogeneradors a Lleida que hauran de tornar a començar la tramitació des de zero, d’acord amb la nova normativa del Govern. L’alcalde de Talavera, Ramon Trullols, va advertir que això pot afavorir el projecte un promotor “que ni tan sols s’ha posat en contacte amb nosaltres” en detriment d’altres que ofereixen cooperació.

Avancen les obres de l’únic parc eòlic autoritzat en una dècada

Les obres del parc eòlic de Solans, entre els municipis de Llardecans i la Granadella, avancen a bon ritme i l’empresa Eolia Renovable està ara immersa en la fonamentació de la base dels futurs molins de vent.

Les obres van començar aquesta tardor i es preveu que estiguin llestes per a la primavera del 2022, que és quan arribarà la maquinària dels aerogeneradors. Aquesta haurà de quedar instal·lada i operativa entre la primavera i l’estiu de l’any que ve, segons fonts de la firma. Aquest parc eòlic ja comptava amb els permisos de la Generalitat des del 2011 i, després de passar anys paralitzat, el seu promotor l’ha reprès en ple boom de les renovables.

tracking