SEGRE

SERVEIS HABITATGE

Balaguer atura 88 desnonaments enguany i la Paeria alerta del col·lapse de l'habitatge social

Malgrat la moratòria estatal sobre les execucions de desallotjament a famílies vulnerables, que expira el febrer del 2022 || En la majoria dels casos, el consistori ha negociat amb bancs i amb els jutjats

Imatge d’una paralització d’un desnonament a Balaguer l’any 2018.

Imatge d’una paralització d’un desnonament a Balaguer l’any 2018.E. F

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria de Balaguer ha paralitzat un total de 88 desnonaments previstos aquest any, la qual cosa implica un 100% dels procediments que s’han iniciat des del mes de gener passat. En la majoria dels casos, per impagaments de lloguers, okupacions de pisos i deutes hipotecaris. L’ajuntament ha alertat que “existeix una problemàtica d’habitatge greu” que pot derivar en col·lapse.

L’edil d’Afers Socials de la Paeria, Kevin Bruque, va remarcar la necessitat de rebre més ajuts de l’Administració o que l’Estat elabori una normativa clara de protecció i dret a l’habitatge, altrament, “des de la Paeria serem incapaços d’absorbir totes les demandes d’habitatge i la problemàtica serà més greu”. El 2018 el consistori va paralitzar quaranta execucions de desallotjament i quatre més el gener del 2019, poc abans de la pandèmia, i “aquest 2021 ja hem arribat a 88”, malgrat la moratòria del Govern central per paralitzar els llançaments a famílies vulnerables amb informe dels Serveis Socials. El Govern central ha ampliat fins al 28 de febrer del 2022 la suspensió de desnonaments i la moratòria de lloguers.

“Llavors serà molt difícil gestionar l’emergència habitacional”, va dir Bruque. L’oficina d’habitatge municipal de Balaguer rep cada mes una trentena de peticions per accedir a un pis social. El consistori també ha posat de lloguer immobles de la seua propietat.

Es gestionen 54 pisos propis, onze dels quals a càrrec de l’Agència Catalana de l’Habitatge, i 83 vivendes més de propietaris inclosos a la borsa de mediació municipal. Actualment, estan tots ocupats i hi ha llista d’espera. També hi ha habitatges destinats a l’emergència habitacional i pisos protegits per a víctimes de violència de gènere.

El regidor va demanar “que la legislació, tant d’àmbit català com espanyol, incorpori mesures estructurals”, que ajudin a pal·liar aquesta situació. Segons Bruque, la moratòria no ha estat efectiva perquè hi continua havent desnonaments cada mes per supòsits que no entren en les condicions de “blindatge” o es dona el cas que els jutges interpreten que la vulnerabilitat de les famílies que exigeix la normativa per suspendre el desallotjament no està acreditada.La mediació municipal ha inclòs acords que poden anar des del pagament de quotes de lloguer fins a la pròrroga del llançament per gestionar l’entrada d’habitatge a la borsa de lloguer social, l’ajornament temporal per facilitar l’accés a altres pisos o les suspensions de la propietat als jutjats. Dels 88 expedients paralitzats a Balaguer, 19 s’han tramitat a través de l’oficina d’Ofideute de la Generalitat.

tracking