SEGRE

SUCCESSOS PROTECCIÓ

Tutelats dotze menors a Lleida per violència masclista a les seues cases

Els jutges suspenen el règim de visites a quatre pares i a quatre més els retiren la guarda i custòdia per aquest motiu || Augmenten les denúncies el tercer trimestre

Ciuró, ahir amb el pare de la nena assassinada a Sant Joan Despí.

Ciuró, ahir amb el pare de la nena assassinada a Sant Joan Despí.ELI DON/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va assumir la tutela d’una dotzena de menors d’edat de Lleida que van ser víctimes de violència masclista (de forma directa o indirecta) el tercer trimestre del 2021, segons les dades publicades ahir per l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). És la xifra més elevada des que l’organisme inclou a l’estadística el nombre de menors que han de rebre la protecció de l’administració per ser víctimes al seu torn de la violència que pateixen les seues mares per part de la parella o exparella. El tercer trimestre del 2020 només es va produir un cas, davant els dotze del mateix trimestre d’aquest any.

Del total de nens i adolescents tutelats, dos tenen una ordre de protecció en vigor. Així mateix, els jutges van suspendre el règim de visites a quatre lleidatans investigats o denunciats per violència masclista, en el marc de les mesures penals i civils adoptades en protecció de les víctimes i dels seus fills. A més, quatre lleidatans van veure suspeses la guarda i custòdia dels seus fills durant el tercer trimestre.Segons les dades de l’Observatori del Poder Judicial, entre els mesos de juliol i setembre els tribunals lleidatans van registrar un total de 449 denúncies per violència masclista, una xifra lleugerament superior a la del mateix trimestre del 2020, quan van ser 446.

Destaca que si l’any passat el 12% de les denúncies van ser interposades per familiars de les víctimes, enguany el percentatge era només de l’1,3%. En canvi, sí que s’ha mantingut el nombre de denúncies per intervenció policial, el 10,2% del total.En el tercer trimestre d’aquest any, els jutjats van rebre un total de 88 peticions d’ordres de protecció de víctimes de violència masclista, de les quals se’n van acceptar 52. Entre els mesos de juliol i setembre, els tribunals van jutjar un total de 106 lleidatans per violència masclista, dels quals el 97,2% van acabar sent condemnats.

Oficina única per a les persones que se senten víctimes d’un delicte

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va explicar ahir que la Generalitat crearà una oficina única per a “totes les persones que se senten víctimes d’un delicte”. Així ho va anunciar després de reunir-se amb el pare de la nena de quatre anys assassinada per la mare el 31 de maig a Sant Joan Despí. Segons Ciuró, l’oficina servirà perquè “la situació de desemparament de les víctimes no es torni a produir”, després que el pare contactés amb la conselleria a través d’una carta i no obtingués resposta.

Ciuró va lamentar que l’administració no ha sabut “estar a l’altura”, per la qual cosa li va demanar disculpes. La consellera també va explicar que crearan a través de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya un registre propi per a totes les víctimes de la violència familiar i masclista.

tracking